Критична ситуація з гемодіалізом. Чернов планує скликати сесію

31.10.2014 12:01 Суспільство
фото Інни Пирлик фото Інни Пирлик
У Харківській області залишилося запасів розхідних матеріалів для проведення гемодіалізу всього на сім днів.

Нагадаємо, що проблема з нестачею коштів на процедуру гемодіалізу виникла кілька місяців тому. Раніше більшу частину коштів на розхідні матеріали виділяли з місцевих бюджетів. Держава у різні роки брала на себе від 15 до 50 % фінансування в рамках відповідних програм. Цього ж року не фінансується 18 державних програм, які мають відношення до сфери охорони здоров’я.

Читайте також: Ми - братська могила. Пікет під ХОДА (ФОТО)

У зв’язку з тим, що в області зараз знаходиться багато переселенців (а в їх числі також є ті, кому потрібен гемодіаліз), та через зниження курсу гривні, виділених на початку року коштів виявилося не достатньо. Через це в області склалася критична ситуація із забезпеченням процедури гемодіалізу. Нагадаємо, що вже двічі обласна рада ухвалювала звернення до центральних органів влади з тим, щоб виділили додаткові кошти на проведення цієї процедури.

30 жовтня Кабінет Міністрів виділив 10 млн грн. Ці гроші розподілять між кількома областями та містом Київ. Але, щоб повністю закупити необхідну кількість розхідних матеріалів, тільки для Харківщини потрібно ще 37 млн грн.

У зв’язку з цим сьогодні в Будинку рад відбулася нарада за участю голови обласної ради Сергія Чернова, Департаменту фінансів ХОДА, медиків та правоохоронців. На ній розглядалося звернення громадської організації, що представляла інтереси людей, залежних від діалізу.

- Я сьогодні ж підготую листа на ім’я голови облдержадміністрації про готовність зібрати позачергову сесію у разі, якщо буде підготовлений відповідний проект рішення і в обласному бюджеті зможуть знайти і виділити додаткові 37 млн грн, - сказав Сергій Чернов. - Але таких коштів за заявою директора Департаменту фінансів у Харківській області нема.

Він додав, що вчора разом із першим заступником ХОДА підписав термінову Урядову телеграму на ім’я Прем’єр-міністра України про необхідність втручання на рівні Кабінету Міністрів у вирішення цієї гострої проблеми.

Для цього у чиновників є п’ять-сім днів. Саме на такий період поставок у борг погодилася фірма-постачальник після переговорів з керівником Обласного клінічного центру урології і нефрології ім. В. І. Шаповала Володимиром Лісовим.

Зараз в області на лікуванні, за словами Сергія Чернова, знаходиться 242 хворі людини, яким необхідна процедура гемодіалізу. Близько 20 % - це вимушені переселенці з Донбасу.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта