Масляний обігрівач, конвектор або тепловентилятор. Що обігріє краще

03.10.2014 06:03 Суспільство
vu.ua vu.ua
Часто ми бачимо рекламу дешевих, економічних і суперефективних електричних нагрівачів.

І з ними, якщо вірити рекламі, буде якщо не рай, то субтропічний клімат як мінімум. А як насправді?

Масляний обігрівач

Виглядає як батарея на коліщатках. Усередині герметичного металевого корпусу, наповненого мінеральним маслом, розташована електрична спіраль. Вона нагрівається і передає тепло корпусу. Плюси цього нагрівача в безпечності. Він відносно холодний – десь під 60 градусів, а отже, маленька дитина не обпечеться, її не вдарить струмом, хоча й може елементарно привалити. Крім того, від обігрівача нічого не загориться, він не випалює повітря, тож і не смердить. З іншого боку, він великий, незграбний, некрасивий, важкий і дуже довго гріється (доводи продавців, що він «довго тримає тепло, тож ефективний – нісенітниця. Скільки витратили на обігрів, стільки ж урешті-решт він і віддасть повітрю). Дешевий обігрівач обійдеться в 250 грн.

Конвектор

Усередині конвектора стоять нагрівальні елементи. Холодне повітря нагрівається, стає легшим і підіймається вгору через отвори в корпусі. А знизу всмоктується нова порція повітря. Нагрівальний елемент має велику площу, нагрівається до невисокої температури. Завдяки цьому це не смердить. За принципом дії ідентичний масляному.
Плюси такого обігрівача – більш естетичний вигляд, він легкий, з успіхом чіпляється на стіну й не заважає, пожежобезпечний, дитина не обпечеться, і її навіть не привалить. З іншого боку, повільно обігріває приміщення. Те, що він дуже економічний, – не більше ніж рекламний трюк. Ефективність конвектора аналогічна іншим.

Тепловентилятор

Найдешевший варіант, але не найгірший. Принцип роботи, як у великого фена. Вентилятор нагнітає повітря на нагрівальну спіраль і викидає тепле повітря в кімнату. Переваги в тому, що він розподіляє тепле повітря по об’єму приміщення, маленький і дешевий, спрямовує тепло на потрібний об’єкт. Тобто, ви включили – і вам тепло, виключили – холодно. З недоліків – шум, сморід від гарячої спіралі, на яку потрапляють часточки пилу та бруду, пожежонебезпека, неестетичний вигляд. Найдешевший варіант можна купити за 120–150 грн. Також є більш досконалі варіанти з керамічним нагрівальним елементом. Ефективність у них така ж сама, але через більш низьку температуру нагрівального елемента він не смердить. Але й коштує дорожче.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта