На святковому столі має бути квашена капуста та каша - харківський дієтолог

14.01.2014 10:32 Суспільство
http://www.liveinternet.ru/ http://www.liveinternet.ru/
Ідеальний святковий стіл має бути легким.

Як пояснила завідувач кафедрою гастроентерології Харківської медичної академії післядипломної освіти, доктор медичних наук професор Тетяна Звягінцева, головна біда навіть не в тому, що новорічна та різдвяна кухні важка для органів травлення, а в тому, що людина раптово починає дуже багато їсти і пити спиртні напої пізно ввечері, коли активність усіх органів, у тому числі і травлення, максимально знижена – організм готується до сну. І саме тому велике навантаження на органи травлення більш критичне, ніж зазвичай.

– На святковому столі мають бути в невеликій кількості овочі, фрукти, легке м’ясо, скажімо, кролятина, та риба. Основну застольну частину краще за все перенести на більш ранній час. Солодкі страви, безумовно, теж мають бути легкими, приміром, не торти з великою кількістю крему, а суфле із фруктами, – каже гастроентеролог. – Звісно, це ідеальний стіл, про який може тільки мріяти лікар. Наші люди не святкуватимуть у такий спосіб, але чим ближче стіл буде до ідеального, тим, звичайно ж, краще.

Особливо обережним треба бути з алкоголем. Як пояснює лікар, дивне народне повір’я про те, що перед суворою п’янкою треба з’їсти хліба з маслом або випити за сорок хвилин на порожній шлунок  50 грамів горілки (щоб «розігнати» печінку), не те щоб дуже шкідливе, але, як мінімум, безглузде. Натомість, щоб нівелювати дію алкоголю, перед застіллям краще з’їсти продукти, що мають абсорбувальну дію, – це, як не дивно, гречана каша та квашена капуста.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №1-2 від 04.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта