На здоров'я катастрофічно не вистачає. Обласні депутати переглянуть бюджет

26.06.2014 07:57 Суспільство
http://flavoristka.livejournal.com/ http://flavoristka.livejournal.com/
Понад 30 млн грн не вистачає Харківській області для реалізації програми «Здоров’я Слобожанщини» у 2014 році.

На ситуації з фінансуванням позначилися валютні стрибки і переселення з Донбасу.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Олександра Галацана, на виконання Програми в обласному бюджеті передбачено 20 млн 536 тис. грн. З них 19 млн грн – на забезпечення препаратами інсуліну, 800 тис. грн – для екстреного лікування дихальних розладів у новонароджених, 50 тис. грн – для забезпечення обстеження призовників на ВІЛ-інфекцію, вірусні гепатити С та В, 500 тис. грн – на лікування та харчування постраждалих унаслідок Чорнобильської аварії в Обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення. Гострою на сьогодні для регіону є проблема фінансового забезпечення гемодіалізу. На одного хворого, який потребує підключення до апарата «штучна нирка», щомісяця необхідно витратити 250 тис. грн. Зважаючи на збільшення кількості примусових мігрантів з Донецької та Луганської областей, багато з яких теж потребують гемодіалізу, вирахувану раніше річну потребу у 21 млн грн для проведення гемодіалізу може бути переглянуто в бік збільшення.

Члени постійної комісії Харківської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства та соціального захисту населення висловили своє занепокоєння тим фактом, що державну програму гемодіалізу не забезпечено на Харківщині фінансово. Депутати ухвалили рішення ініціювати звернення до профільного Міністерства для відповідного реагування на проблему.

Як підкреслив Олександр Галацан, з урахуванням цін і коливання курсів валют змінюється також розмір необхідних видатків на Програму в цілому. Якщо у 2013 році потреба в медичному забезпеченні на одного жителя Харківщини в середньому складала 930 грн, то лише за І квартал 2014 року наявні видатки перевищили 500 грн. За попередніми підрахунками, мінімальний обсяг додаткових фінансових ресурсів, необхідних для повної реалізації першочергових заходів Програми, поточного року складає 31 млн 447  тис. грн. Загальний обсяг розрахункової потреби видатків на заходи Програми у 2014 році становить 51 млн 983 тис. грн.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 76 від 26.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта