Обираючи кавун, не дозволяйте продавцю надрізати його. Корисні поради покупцю

02.09.2014 11:26 Суспільство
vladimir.mk.ru vladimir.mk.ru
Ознаками підвищеного вмісту нітратів у кавуні є інтенсивний червоний колір м'якоті, жовтуваті або коричневі волокна,

 наявність товстих прожилок, гладкий і навіть глянцевий на вигляд зріз, який у нормального кавуна повинен світитися цукровими крупинками.

Нерідко продавці вирізають з кавуна невелику пірамідку, щоб покупець на власні очі міг переконатися в його стиглості. Але цього в жодному разі робити не можна!

Кавуни ростуть на землі і транспортуються далеко не в стерильних умовах. Брудні руки складальників, вантажників та продавців, не менш небезпечні, ніж спека, пил, а також сік, що витік з потрісканих кавунів і привертає мух та ос. Все це призводить до того, що кавун стає сприятливим середовищем для швидкого розмноження патогенних мікроорганізмів. Як результат – перспектива підхопити кишкову інфекцію, можлива навіть дизентерія.

Також важливо звертати увагу не тільки на те, коли та які кавуни ви купуєте, але і де, зазначає генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко.

Торгувати кавунами дозволяється лише у спеціально обладнаних місцях з навісами. Плоди повинні лежати на піддоні висотою не менше 20 см від землі. Навіси захищають від атмосферних опадів, а піддони запобігають гниттю. До того ж, шкірка кавуна накопичує свинець і шкідливі елементи з вихлопних газів. Тому відстань до найближчої автомобільної дороги повинна бути не менше 5 м. На ділі ж – найчастіше кавуни продають уздовж трас. Також місце реалізації обов'язково повинно бути обладнане торговими вагами, причому з чинним клеймом повірки.

Як обрати правильний кавун?
Дотримуйтеся принципу сезонності. Стиглий і якісний кавун в липні – це нонсенс. Оптимальний період його дозрівання – не раніше середини серпня.
Не купуйте кавуни біля дороги. Вони активно вбирають токсини з повітря і землі.
Ніколи не купуйте розрізані кавуни.
Пошкрябайте шкірку. Стиглий кавун ніжний і чутливий і на ньому обов’язково залишиться слід.
Місце, звідки росте хвостик, у стиглого кавуна не повинне бути вологим, а сам хвостик повинен бути сухим.
Пляма на боці кавуна, яку він відлежав на землі, має бути жовтуватою, а не білою.
Принісши кавун додому не забудьте його ретельно вимити. Зберігати кавун потрібно при кімнатній температурі, так в ньому зберігається більше корисних речовин.

Автор: Администратор сайта