Половина морозива, що продається у Харкові, є неякісною. Результати експертизи

04.09.2014 10:21 Суспільство
4e4evica.ru 4e4evica.ru
Для експертизи продукції було взято 8 зразків морозива пломбір з різною кількістю молочного жиру різних виробників та реалізовувалось в роздрібній торговельній мережі Харкова:

1. Морозиво пломбір «Ескімос», 12% жиру, фас. у вафельні стаканчики масою 1/80 г ТМ «Рудь» (Виробник ПАТ «Житомирський маслозавод». Адреса виробника та адреса потужностей: Україна, 10002, м. Житомир, вул. Івана Гонти, 4).

2. Морозиво пломбір «Белая Бяроза», 15% жиру, фас. у вафельні стаканчики масою 1/70 г ТМ «Белая Бяроза» (Виробник ТОВ «Ласунка». Адреса виробника та адреса потужностей: Україна, 49127, м. Дніпропетровськ, вул. Гаванська, 14).

3. Морозиво пломбір «Малюк-ам», 15% жиру, фас. у вафельні стаканчики масою 1/70 г ТМ «Ласунка» (Виробник ТОВ «Ласунка». Адреса виробника та адреса потужностей: Україна, 49127, м. Дніпропетровськ, вул. Гаванська, 14).

4 Морозиво пломбір «Пломбір 19», 19% жиру, фас. у вафельному стаканчику масою 1/70 г ТМ «Хладик» (Виробник ПрАТ «Хладопром». Адреса виробника та адреса потужностей: Україна, 61099, м. Харків, вул. Хабарова, 1)

Читайте також: Обираючи кавун, не дозволяйте продавцю надрізати його. Корисні поради покупцю

5. Морозиво пломбір «Золотий Стандарт» з ароматом пломбіру, 12% жиру, фас. у вафельні стаканчики масою 1/65 г ТМ «Ажур» (Виробник ТОВ «Еліт». Адреса виробника та адреса потужностей: Україна, 207021, Черкаська обл., м. Сміла, вул. Рози Люксембург, 21).

6. Морозиво пломбір «Пломбір Дитинства» у вафельному стаканчику масою 1/70 г ТМ «Мушкетер» (Виробник ТОВ фірма «Мушкетер». Адреса виробника: Україна, 49045, м. Дніпропетровськ, вул. Єсеніна, 24. Адреса потужностей: 49005, м Дніпропетровськ, Лоцманський узвіз, 6).

7. Морозиво пломбір з листовими вафлями масою нетто 1/90 г ТМ «Три ведмеді» (Виробник ТОВ «Три ведмеді». Адреса виробника: Україна, 02099, м. Київ, вул. Зрошувальна, 7. Адреса потужностей: Україна, 13300, Житомирська обл., м. Бердичів, вул. Володарського, 65).

8. Морозиво пломбір «Ескімо», масова частка молочного жиру у суміші морозива 15%, масою нетто 1/60 г ТМ «Геркулес» (Виробник ПрАТ «Геркулес». Адреса виробника та адреса потужностей виробництва: Україна, 83112, м. Донецьк, пр. Ленінський, 69).

Якість продукції визначалась в Державній випробувальній лабораторії ДП «Харківстандартметрологія» за органолептичними, мікробіологічними механічними (маса нетто), фізико-хімічними показниками, в тому числі за ідентифікацією жиру (вмістом рослинних жирів), якістю пакування та маркування.

За результатами проведеної експертизи встановлено, що з 8 протестованих зразків морозива 4, тобто половина, за різними показниками не відповідали вимогам нормативної документації та інформації, заявленій на етикетці.

В морозиві «Пломбір Дитинства» ТМ «Мушкетер» виявлено наявність рослинного жиру, що не допускається нормативним документом та свідчить про грубу фальсифікацію продукту.

Зразки морозива «Пломбір Дитинства» ТМ «Мушкетер» та «Малюк-ам» ТМ «Ласунка» мали невідповідність за мікробіологічними показниками. Так, у морозиві пломбір «Малюк-ам» ТМ «Ласунка» виявлені бактерії групи кишкової палички, а в морозиві «Пломбір Дитинства» ТМ «Мушкетер» – патогенні мікроорганізми «Staphylococcus aureus», що не допускається. Слід зазначити, що вживання такої продукції може призвести до розладів травлення, дисбактеріозу та навіть кишкового отруєння.

Невідповідності щодо маркування мали пломбіри «Малюк-ам» ТМ «Ласунка», «Золотий Стандарт» ТМ «Ажур» та «Ескімо» ТМ «Геркулес».

Так, на упаковці морозива ТМ «Ласунка» нанесена недостовірна інформація, яка вводить в оману споживача, а саме в складі продукту зазначено вміст кондитерської глазурі 5,7% та наведено її склад. Фактично ж будь-яка глазур на поверхні морозива відсутня, а в його назві не значиться, що воно глазуроване. Крім того, є зауваження щодо відсутності на упаковці інформації про калорійність в кДж.

На етикетці морозива ТМ «Ажур» у складі продукту не зазначено вміст (у %) вафельного стаканчику від загальної маси продукту, сорт борошна пшеничного та клас харчової добавки «розпушувач тіста» для інгредієнту «натрій двовуглекислий».
На морозиво «Ескімо» ТМ «Геркулес» маркування нанесене дуже дрібним шрифтом, що не забезпечує надання споживачу необхідної, своєчасної та достовірної інформації про продукт, у маркуванні відсутні гранично допустимі відхилення від номінальної кількості продукту.

Підбиваючи підсумки споживчої експертизи, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко констатував, що ситуація з морозивом на Харківському ринку є далекою від ідеальної. Усі невідповідності, які були виявлені під час експертизи, свідчать про порушення санітарних норм на підприємствах при виробництві продукції, недостатній рівень контролю за її якістю та безпечністю з боку керівництва.

За результатами споживчої експертизи також встановлено, що на підприємствах мають місце порушення технологічної дисципліни при закладці сировини. Зокрема, молочна сировина замінюється на рослинні жири, тобто дорога сировина – на дешеву.

Автор: Администратор сайта