Профілактика раку. Хто знаходиться у зоні ризику

13.06.2014 12:31 Суспільство
http://hospitalbooking.com/ http://hospitalbooking.com/
Основним способом зниження захворюваності та смертності від онкологічних захворювань і досі залишається профілактика та раннє виявлення злоякісних новоутворень.

– Перші симптоми онкологічного захворювання, як правило, неспецифічні: довгостроково зберігається загальна слабкість, безпричинна втрата ваги, тривала субфебрильна температура (37,2–37,6 ºС), змінення стану шкіри (якщо вогнище пухлинного процесу – у безпосередній близькості до шкірного покриву), болі або дискомфортні відчуття, – пояснив головний лікар харківського «Медичного Центру Здоров’я» Олександр Золотарьов. – За наявності таких симптомів необхідно терміново звернутися до терапевта або онколога, здати аналізи: клінічний аналіз крові, аналіз крові на визначення рівня онкомаркерів – і провести апаратну діагностику організму, – розповів Олександр Золотарьов.

Читайте також: Онкологія у 21 рік. Як харків'янин вилікувався від раку
                       У центрі Харкова роздавали презервативи і міняли сигарети на цукерки (ФОТО)
                       Захворювання на рак: де найбільше хворих на Харківщині та на що вони хворіють

З метою профілактики онкозахворювання необхідно стежити, чи нормально здійснюються основні фізіологічні функції організму, за збереженням гормональної рівноваги, що особливо актуально для жінок. Однією з причин розвитку раку може бути, серед іншого, ранній початок статевого життя, аборти, ранні або пізні пологи, безсистемний прийом гормональних протизаплідних засобів, відмова від годування грудьми тощо.

Згубно впливає на здоров’я і паління. Так, у людини, що викурює десять сигарет на день, ризик захворіти раком легень у 5–15 разів більше, ніж у некурящого, а у тих, хто викурює дві пачки сигарет і більше, ймовірність захворіти збільшується у 27 разів.
Основою профілактики раку завжди була й залишається вторинна профілактика – раннє виявлення і своєчасне лікування хворих. Головне завдання профілактики злоякісних пухлин зводиться до активного виявлення і лікування хворих на передпухлинні захворювання й виявлення і лікування хворих на рак у ранній стадії. Більшість онкологічних захворювань, якщо їх своєчасно виявити, піддаються лікуванню.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №68 від 07.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта