Електронний реєстр пацієнтів: чи не зарано. Коментар фахівця

13.09.2013 09:39 Суспільство

Сьогодні в Україні поступово починає впроваджуватися загальнодержавна система електронного реєстру пацієнтів.

Створення електронної бази даних дозволить лікарям оптимально корегувати маршрут пацієнта, у режимі онлайн обмінюватися даними про стан здоров’я, контролювати заходи щодо диспансеризації, профілактичного лікування, забезпечення пільговими ліками тощо. Щодо обробки інформації пацієнтів, то вона проводитиметься винятково працівниками медичного закладу, на яких покладено відповідальність щодо нерозголошення персональних даних та забезпечення їх захисту.

- Може, із впровадженням електронного реєстру дещо забігли вперед, але воно дає великий імпульс для інформатизації усієї медичної системи країни, - розповідає доктор медичних наук, завідуючий кафедрою клінічної інформатики та інформаційних технологій в управлінні охороню здоров'я в Харківській медичній академії післядипломної освіти Олег Майоров. - І, найголовніше, без інформатизації лікувального закладу неможливе впровадження страхової медицини. А за відсутністю останньої ми з вами знаходимось у великій небезпеці, бо через дорожнечу ліків та медичного обладнання у кожного з нас є великий ризик із здоров'ям. У ручному управлінні всі державні медичні заклади — а їх в нас близько 10 тисяч — контролювати неможливо без електронних технологій.

Але окрім очевидних позитивних зрушень, які несе впровадження єдиного електронного реєстру, нова інформаційна система має й деякі ризики: втрата даних, електронне виписування рецептів, неможливість підбиття статистичних данних тощо.

- В Україні сьогодні діють близько 150 різних реєстрів, але у ситуації впровадження єдиної електронної інформаційної системи треба діяти комплексно: тобто не тільки закупати комп'ютери у медичні заклади, а й навчати комп'ютерним технологіям персонал — головних лікарів та начмедів. До того ж, вони мають розуміти ризики цієї електронної системи, - зазначив Олег Майоров.

Катерина Терещенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта