Що пити, аби зігрітися у морози

07.11.2014 12:58 Суспільство
Побутує думка, що найпростіше, якщо змерз, – це випити чогось «горячительного».

Не варто. Автору цього матеріалу якось довелося спілкуватися з фахівцями – харківськими рятувальниками.

Так от, як запевняють спеціалісти, спиртне як внутрішній обігрівач, категорично протипоказане. Річ у тому, що коли нам холодно, судини, що ближче до шкіри, звужуються, щоб «перенаправити» теплу кров до внутрішніх органів. Так організм пристосувався за мільйони років еволюції – насамперед зберігати внутрішні органи та скоротити втрати тепла. Це дуже мудре «рішення». Але ми відчуваємо холод у кінцівках, вухах, носі тощо. Коли ж людина приймає алкоголь, він «примушує» судини розширюватися й тим самим тепла кров частково «перенаправляється» до шкіри (це можна навіть побачити на око – за характерним рум’янцем на щоках). І все начебто добре, але втрати тепла організмом різко збільшуються й фактично ми змерзаємо значно швидше й дужче.

Що ж пити взимку? Насамперед те, що покращує кровообіг: чай, краще зелений, з лимоном, медом. Жири розщеплюються довше, аніж вуглеводи, тому знову ж таки – якщо лише збираєтеся бути на морозі довго, краще закусити бутербродом з добрим українським салом. Якщо дуже змерзли, то солодощі до чаю – саме те.

Не варто забувати про трави й спеції. Інколи вони здатні на дива. Імбир вважається найкращою спецією холодної пори. Як і кориця. Недаремно ж вони входять до багатьох народних зимових традиційних напоїв. А ще – червоний перець.

Взагалі ж, варто казати навіть не про окремі продукти, а про зимову кухню як таку.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 128 від 25.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта