Що їсти навесні. Поради дієтолога

14.03.2014 08:18 Суспільство
http://ta-vi-ka.blogspot.com/ http://ta-vi-ka.blogspot.com/
Вирощені передчасно овочі та фрукти приваблюють своєю свіжістю втомлений від зими організм.

Та якщо занадто захопитися вживанням «пластмасових» овочів і фруктів, можна й на лікарняне ліжко потрапити.

– Овочі та фрукти самі по собі дуже корисні, однак ті умови, в яких вони вирощуються, перетворюють цю користь на шкоду для організму людини, – констатує харківський лікар-дієтолог Ірина Буткевич. – Для кожної людини необхідна кількість овочів у раціоні на день різна, залежно від віку, статі, ваги. У середньому це має бути не менше 300 г на день для дітей і 500 г для дорослої людини. А рекомендована лікарями норма вживання овочів із теплиці – близько 15 кг на рік на людину.

До медиків приєднуються і науковці.
– Рослинна продукція, вирощена на полі в сезон, звичайно, корисніша за ту, що дозріла в захищених умовах теплиці, – каже головний науковий співробітник Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України Олександр Вітанов.

Фахівці радять відмовитися від несезонної продукції. На запитання, що ж тоді зараз їсти, дієтолог відповідає: врятують буряк, капуста, морква, гарбуз... – те, що збереглося з минулого врожаю. Вибір невеликий, однак здоровіший. Чудовою альтернативою раннім овочам є заморожені їхні побратими. Завдяки глибокому заморожуванню вдається надовго зберегти корисні властивості продукту. Щодо вітамінів з аптеки, то важко казати про їхню рівнозначну заміну вітамінів з грядки. Адже в рослинній продукції, окрім вітамінів, є ще клітковина, харчові волокна, біологічно активні речовини та мікроелементи, такі необхідні для перетравлювання їжі.

Читайте також:  ОВОЧЕВА РУЛЕТКА. ЩО ВИПАДЕ ВАМ: АЛЕРГІЯ ЧИ АНАФЕЛАКТИЧНИЙ ШОК 

Тетяна Василець, матеріал з газети "СК" № 29 від 8 березня 2014 р. 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта