Сир із «сюрпризом». Дивіться, що купуєте

15.12.2014 14:15 Суспільство
yak-prosto.com yak-prosto.com
Чи знаєте ви, як правильно обирати сир? Навіть якщо термін придатності на упаковці ще не збіг, ви не маєте гарантії, що купите дійсно свіжий, смачний або принаймні справжній продукт.

Розпочнемо із того, що цей продукт можна визначити як мрію дієтологів. Вони свідчать: сир – один з найбільш корисних і цінних харчових продуктів. У середньому в сирі міститься до 32 % жиру, 26 % білка, 2,5–3,5 % органічних солей, вітамін А і вітаміни групи В. Крім того, у ньому наявна вся збірна амінокислот, молочних жирів, багато мікроелементів, особливо кальцію. Сирний білок у процесі дозрівання стає розчинним, завдяки чому засвоюється організмом людини на 98,5 %. І це робить сир незамінним у разі дотримання дієти. Нарешті, цей продукт просто дуже смачний, тому господині радо використовують його у святковому меню. Проте купувати його треба дуже й дуже обережно. 

Насамперед, варто визначитися, який брати сир – розфасований чи відрізаний від головки. Обидва варіанти мають свої плюси й мінуси.

Безсумнівною перевагою вакуумної упаковки є те, що на ній обов’язково має бути зазначено склад сиру, а також виробник, його адреса, дата і час розфасування, термін придатності та умови зберігання. До складу якісного сиру входять пастеризоване молоко, сіль, закваска на основі молочних бактерій, сичужні ферменти, хлористий кальцій і бета-каротин як барвник. Якщо на упаковці вказано різні добавки типу нітрату натрію, пальмової олії, рослинного жиру або масла, то такий сир брати не варто. Якщо ж у складі продукту присутні самі тверді сири з масою добавок (солей-плавників, структуроутворювачів, емульгаторів тощо), то це фактично плавлений сир.

І ще кілька слів про зовнішній вигляд вакуумно упакованого продукту. На упаковці та скоринці сиру не повинно бути білих плям, які свідчать про несвіжість продукту. Сирна скоринка або упаковка повинна бути цілою без шорсткості й тріщин. Краї на зрізі не повинні тріскатися, розшаровуватися і кришитися (якщо це, звичайно, не особливість сорту).

Ольга Громова, матеріал з газети "Слобідський край" № 143 від 29.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта