Скільки цього року коштуватиме вакцина проти грипу на Харківщині

30.10.2014 11:07 Суспільство
http://www.likar.info http://www.likar.info
Найбільш ефективним методом профілактики грипу залишається вакцинація.

Як розповіла начальник Головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби в Харківській області Тетяна Колпакова, наразі відсоток населення, яке пройшло вакцинацію, в Харківській області залишається дуже низьким. Станом на кінець жовтня в області щеплено лише 404 особи. Найбільше в Лозівському районі - 4,5 % від плану. При цьому по Україні за рівнем вакцинації Харківщина посідає десяте місце. Ще десять років тому на щеплення в області витрачалося до 55-56 тис. грн в сезон. Цього року придбати вакцину можна від 155 грн. Щеплення ж людині можуть зробити в будь-якій лікарні.

- Щеплення є рекомендованою, але не обов'язковою процедурою. Тому враховуючи досить велику вартість вакцинації і той факт, що вона забезпечує імунітет лише на один рік, люди не дуже охоче йдуть на це, - сказала Тетяна Колпакова. - У якості профілактики грипу Всесвітня організація здоров'я рекомендує проводити вакцинацію у 75 % осіб, які входять у групи ризику. Це медичні працівники, люди з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, старші за 60 років, жителі будинків престарілих і закладів системи постійного догляду, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів тощо, - розповіла голова санітарно-епідеміологічної служби.

За словами директора Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександра Галацана, на сьогодні  вже вирішено питання про забезпечення всього персоналу приймальних відділень обласних інфекційних лікарень вакциною від грипу. Це 124 співробітники. Кошти на щеплення виділила Харківська обласна профспілка медичних працівників.

- За бюджетні кошти придбати цю вакцину неможливо, тому що вона не внесена у відповідні розпорядчі документи. Тому ми вимушені залучати позабюджетні кошти, кошти меценатів, - сказав Олександр Галацан. - Крім того, дуже великою залишається проблема фінансування. Крім звичайної нестачі коштів, на медичний бюджет додалося ще навантаження за рахунок вимушених переселенців із зони АТО. За медичною допомогою звернулися вже 38 тис. людей. На надання їм допомоги було витрачено понад 15 млн грн.

Олександр Галацан додав, що зараз КЗОЗ «Обласна клінічна інфекційна лікарня» створила незнижуваний запас лікарських засобів, противірусних препаратів для надання невідкладної медичної допомоги хворим на грип. Запас постійно поповнюється. Медикаментів закуплено на суму близько 50 тис. грн. Крім того, всі аптеки області також забезпечені достатньою кількістю антибактеріальних, противірусних, протизапальних і жарознижувальних засобів, імуномодуляторів і засобів захисту.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта