Унікальна розробка харківських учених. Бюджетна діагностика та лікування раку можливі

11.09.2014 08:42 Суспільство
Харківські вчені зробили великий крок у лікуванні онкозахворювань. Їх унікальна розробка не тільки виявляє недугу за лічені хвилини, але й значно вдосконалює процес її лікування.

Відзначені державою

Наприкінці серпня п’ятьом харківським ученим – Сергію Литвиненку, Анатолію Марусенку, Євгенію Бараннику, Віктору Пупченку та Анні Лінській – указом Президента України присуджено державну премію за розробку, яка допомагає визначити злоякісність пухлини і позбавитися від неї за допомогою магнітного поля і наночастинок. Над цим проектом команда харківських фахівців працювала 14 років. І нарешті Державна премія України в області науки і техніки за підсумками 2013 року та призові у розмірі 250 тис. грн на колектив знайшли своїх героїв.

Ми поспілкувалися з одним із авторів цього проекту, кандидатом технічних наук Сергієм Литвиненком, який і розповів подробиці про премійовану роботу «Прилади та засоби для діагностики та магнітної нанотерапії раку». Вона складається з двох частин: виявлення та лікування захворювання.

– Нашою метою було зробити діагностику онкозахворювання доступною і безболісною для пацієнта, тобто без інвазійного втручання. Традиційно спочатку хворому робиться УЗД, потім – біопсія... Розроблений нами спосіб дозволяє за допомогою спеціального приладу Ultima поставити діагноз відразу на ультразвуковому обстеженні. Це займе всього кілька хвилин, до того ж людина нічого не відчує, – розповідає Сергій Литвиненко.

Нашим вченим вдалося створити фактично лікувально-діагностичний комплекс, який допомагає виявити онкозахворювання на ранній стадії, а також дозволяє у комбінації з хіміопрепаратами лікувати ці захворювання набагато ефективніше, аніж це було раніше.
Особливість цієї технології у тому, що вона дозволяє під час ультразвукової діагностики виявляти жорсткість тканин, а саме ущільнення, і підтверджувати діагноз. Апарат дає чітку картинку в кілопаскалях пухлини з різних сторін, що дозволяє сказати, це онкозахворювання чи доброякісна пухлина. Раніше м’якість та еластичність тканин визначали на дотик, тобто суб’єктивно.

Прицільний удар

Для другого етапу – лікування – створено інший апарат, «Магнітерм». Під час хіміотерапії за його допомогою ліки потрапляють точно в ціль – у ракову пухлину і метастази.
– Перед уведенням лікарської речовини пацієнтові до неї додаються наночастинки. І вже коли людина під крапельницею, включають апарат, який утворює магнітне поле. За його допомогою ліки не поширюються по всьому організму, а спрямовуються в уражену зону, – пояснює Сергій Литвиненко.

Тепер ефективність лікування з використанням нового методу підвищується у рази. До того ж зменшується шкідливий вплив самої хіміотерапії.

За словами розробника, усе реалізувалося в тісній співпраці з медиками, зокрема, київськими колегами із Національного інституту раку. Саме вони розробляли методику лікування із застосуванням апарату харківських винахідників. До слова, усю цю апаратуру створили за рахунок власних коштів.

Закордонний інтерес

Розробка наших фахівців уже отримала розголос. Найбільший резонанс має апарат діагностики, який уже є не тільки в лікарнях Харкова, але й обласних медичних закладах. Щодо апаратів для місцевої магнітотермії раку вартістю близько мільйона гривень, то ними розжилися медичні центри поки що у чотирьох містах: Києві, Одесі, Мелітополі та Донецьку. До речі, досягненнями харків’ян зацікавилися не тільки в Україні. Учені з Кембриджського університету і розробники з Китаю також готові до співпраці. Вони протягом двох років приїздили до Харкова й шукали шляхи для взаємодії. Зараз харків’яни сподываються отримати грант, щоб удосконалити свою розробку спільно із британськими колегами.

– За великим рахунком, щоб цей метод лікування набув широкого застосування в Україні, потрібна певна загальнодержавна програма. Саме обладнання не настільки дороге, аби його неможливо було придбати, але для лікарні самотужки це практично не реально зробити, тим паче в нинішніх умовах, – говорить Сергій Литвиненко і додає, що таких комплексів на онкологічний диспансер потрібно два-три.

Щодо вартості такого сучасного лікування, то, як запевнив, розробник, воно обійдеться українському пацієнту у рази дешевше, аніж подібне закордонне. Це не десятки тисяч доларів чи євро. Усе вираховується декількома тисячами гривень.

Так, один курс магнітотермії по собівартості обійдеться в 50 гривень. Близько 200 гривень коштують наночастинки. Усього ж хворому необхідно від трьох до п’яти курсів.
– У нас є можливості застосовувати в лікуванні наночастинки. Такі експериментальні роботи ведуться. Отримуємо добрі результати. Є ідея розробити нанореактор для правильнішого виготовлення лікарських засобів, – розповідає про плани Сергій Литвиненко.
Ідеї та пропозиції у наших фахівців є, на їх реалізацію тепер шукають гроші.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" №109 від 11.09.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта