Унікальний центр для боротьби з раком хочуть створити у Харкові

04.11.2013 10:10 Суспільство
Уже за кілька років у Харкові може з’явитися Міжнародний центр ядерної медицини.

Технології, які планують застосовувати в цьому центрі, не нові. Вони вже давно зарекомендували себе у світі як у галузі діагностики, так і в лікуванні. І зараз найбільш успішно розвиваються у США та Японії. Їх застосовують, як правило, в онкології (80 %) та кардіології (20 %). Та попри те, що ідея не нова, харківський Центр ядерної медицини обіцяє здивувати унікальною інфраструктурою. Якщо в інших медичних установах, що практикують ядерну медицину, в одному місці роблять лише діагностику або ж лікують, в іншому – виробляють необхідні препарати, то в Першій столиці планується зосередити всі ці складові в одному комплексі. Так, згідно з проектом, у Центрі ядерної медицини планується виробництво радіофармпрепаратів, комплектуючих радіоприскорювачів та їх сервісне обслуговування, навчання і підготовка кадрів фізико-медичного напряму, радіохіміків, інженерів-медиків. Звісно, у цьому Центрі планується діагностування та лікування хворих.

Поєднати все це в одному Центрі було б неможливо, якби в Харкові не було міцної школи фізиків медичного спрямування, адже самих лікарів для функціонування установи такого рівня недостатньо. Виробництво специфічних препаратів і забезпечення матеріально-технічною базою лягає саме на плечі фізиків. Через те, що рівень організації Центру такий високий, до створення проекту доклали руку фахівці різних інститутів – Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Інституту медичної радіології імені С. П. Григор’єва АМН України. Проект став переможцем у сфері «Медицина» на Міжнародному конкурсі інноваційних та інвестиційних проектів «Харківські ініціативи» цього року.
Приблизна сума, необхідна для його реалізації – 82 млн доларів.

Читайте також: У Харкові з’являться надсучасні технології для діагностики раку

Ядерним цей напрям у медицині називається через застосування радіонуклідних фармацевтичних препаратів (ізотопів). Вони необхідні як для діагностики раку, так і лікування. Коли людина вживає ізотопи, вони поширюються в організмі не хаотично і мають здатність накопичуватися в тому чи іншому органі та випромінювати енергію, яка може бути виявлена за допомогою детектора – ПЕТ-комп’ютерного томографа.

– Ліки накопичуються в тій зоні, де є скупчення ракових клітин. Фактично ми бачимо ділянки, уражені раком, – розповів про цей принцип «роботи» ізотопів начальник сектора комерціалізації ННЦ ХФТІ Сергій Пугач.

По суті, діагностика із застосуванням ізотопів на сьогодні найбільш точна, стверджують медики. Таким способом можна діагностувати рак ще на ранній стадії. На основі отриманих даних лікарі можуть призначити найоптимальніше лікування.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №131 від 2.11.2013

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта