Екс-футболіст збірної України дебютував за аматорів з Харківщини

21.07.2020 13:45 Спорт
Фото: sportarena.com Фото: sportarena.com
Минулий п’ятий тур чемпіонату Харківської області з футболу був багатим на цікаві події. Одна з них – дебютний виступ екс-захисника донецького «Шахтаря» і збірної України Олександра Кучера за валківський «Маяк».

Зламав другий гол

Центральний матч п’ятого туру у Вищій лізі чемпіонату Харківської області з футболу серед аматорів відбувся в Змієві, де однойменний клуб приймав харківський «Універ-Динамо».

Перед очним протистоянням клуби ділили другу сходинку, маючи у своєму активі по дев’ять залікових балів. Ці самі команди трохи більше місяця тому зустрічалися у фіналі зимового чемпіонату Харківщини, і тоді перемогу святкували динамівці (3:1). Виграли вони й зараз – розгромна перемога харків’ян 4:0.

Як розповів «СК» головний тренер зміївчан Сергій Пасічник, гра закінчилася на самому початку другого тайму, коли на 46-й хвилині рахунок став 0:2.

– Вони забили перший гол і сіли в оборону. Незважаючи на швидкий пропущений м’яч, ми провели непоганий перший тайм. Створили три-чотири хороші моменти, котрі повинні були реалізовувати, але воротар команди-суперника грав відмінно. А потім на першій хвилині другого тайму пропустили знову, і на цьому футбол закінчився. Ми просто опустили руки і зупинилися, – зазначив головний тренер зміївчан.

Читайте також: «Металіст 1925» уперше програв у Харкові з вересня минулого року

Недооцінили суперника

Лідер першості «Лозова-Панютине» доволі несподівано в рідних стінах програла восьмій команді першості ФК «Богодухів» – 2:3. До цього туру підопічні Сергія Лученцова залишалися єдиною командою у Вищій лізі, яка ще не програвала в нинішньому сезоні. Хоча і цієї поразки богодухівцям могло і не бути. Лозівчани мали чудовий шанс зачепитися за нічию, втім на 87-й хвилині Даніїл Сластінов не реалізував пенальті. Цю зустріч богодухівці закінчували вдев’ятьох, через два вилучення, та це не завадило їм забрати з Лозової три залікові бали.

Фото: facebook.com/Богодухівська-районна-федерація-футболу

– У першому таймі могли забивати ще і «закривати» гру та не доводити справу до «валідольної» кінцівки, – розповів наставник «Богодухова» Сергій Лобойко. – Вважаю, що стартову половину гри суперник провалив через те, що не налаштувався на нас належним чином. У нас до цього матчу було три поразки поспіль. Можливо, вони подумали, що здобудуть перемогу малою кров’ю. Нам удалося отримати позитивний результат завдяки згуртованості, і удача була на нашому боці. В цій грі у нас на воротах був другий голкіпер Віктор Харченко, для якого цей матч став дебютним на обласному рівні. Він впевнено зіграв, ще відбив пенальті.

Головний тренер лозівчан Сергій Лученцов зауважив, що передусім на результаті позначилися кадрові проблеми команди.

– Наш основний центральний захисник Віталій Басанець отримав травму. Довелося на його позицію опускати центрального півзахисника Олександра Шеншина. Через це постраждав малюнок гри, особливо півзахист. Плюс наш атакуючий центральний півзахисник Михайло Мазун через травму з’явився тільки у другому таймі, – повідомив Сергій Лученцов.

Переможний удар

Знакова подія в п’ятому турі відбулася у Валках. Там за місцеву команду «Маяк» дебютував екс-гравець «Шахтаря» і збірної України, володар Кубка УЄФА сезону 2008/2009 Олександр Кучер. Крім нього, в матчі проти солоницівського «Енергетика» з Дергачівського району зіграла теж відома футбольна особистість – колишній спортивний директор харківського «Металіста», який наразі працює в структурі київського «Динамо», Євген Красніков. Саме ці гравці і зробили гру.

«Маяк» пропустив першим, але в підсумку здобув вольову перемогу 3:1. Дубль оформив Красніков – спочатку він влучно пробив зі штрафного, а потім реалізував пенальті. Між цими м’ячами був переможний гол Кучера. Олександр грав не на рідній позиції центрального захисника, він вийшов опорним півзахисником. На 70-й хвилині зірковий новачок валківчан підключився до позиційної атаки партнерів і точно пробив головою.

– Для отримання позитивного результату допоміг досвід Євгена Краснікова та Олександра Кучера. Вони зіграли головну роль у цій перемозі. В основному Кучер і зробив гру. Він грав опорним півзахисником, завдяки чому центр поля був «зацементований», – зауважив Олександр Харченко, представник «Маяка».

Фото: зі сторінки Наталії Осадчої у Facebook

У Балаклії – «+7»

У цьому турі відбулося і первомайське дербі – ФК «Первомайський» приймав «Квадро». Перший тайм закінчився внічию – 1:1. Такий рахунок тримався майже до кінця, але на 89-й хвилині «Квадро» реалізував пенальті – 1:2. Та цим справа не закінчилася. «Городяни» на четвертій доданій хвилині забили зі свого одинадцятиметрового, встановивши таким чином підсумковий результат – 2:2.

Фото: Олена Чернобай

– У першому таймі була рівна гра, обидві команди діяли обережно, оскільки розуміли відповідальність за цей матч і намагалися піймати суперника на контратаках, – підкреслив асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв. – Після перерви заграли краще, мали два стовідсоткові моменти – забивай і перемагай, проте підвела реалізація.

Фото: Олена Чернобай

Ще один матч цього туру пройшов у середині тижня, 15 липня. Сильнішим у харківському дербі виявився «Авангард», який обіграв на виїзді «Арену» 3:1.

Фото: facebook.com/fcavangardkharkiv

Таким чином, після п’яти турів на першу сходинку піднявся харківський «Універ-Динамо», маючи в активі 12 очок. На два менше у «Лозової-Панютине». Третє місце ділять «Зміїв» і «Авангард», маючи у своєму активі по 9 залікових балів.

Читайте такожФінал Кубка України в Харкові закінчився серією пенальті

У Першій лізі свою чергову перемогу здобув лідер змагань, балаклійський «Цементник», який удома обіграв «Дворічну» (3:1). Слобожанський «Енергетик-Центренерго» зі Зміївського району на виїзді мінімально обіграв ізюмський «Крем’янець» (1:0), а сахновщинський «Колос» і куп’янський «Металург» сильнішого не визначили – 1:1.

Отже, після п’яти матчів на першій сходинці впевнено утримується «Цементник», який має абсолютний показник – 15 очок з 15 можливих. На другу сходинку з вісьмома заліковими балами піднявся «Енергетик-Центренерго». Замикає трійку призерів «Металург», набравши сім очок.