Гід у світі прянощів: які годяться для солодкого тіста
Фото: okean-vkysa.com.ua
Аніс — пряна рослина. Він багатий на ефірні олії, але його аромат швидко зникає. Його насіння додають до тіста і використовують для посипки. Сушений зірчастий аніс — бодян — додають розтертим у пряники. Через домінуючий смак аніс не рекомендується змішувати з іншими прянощами.
Фото: russiaedu.ru
Ванілін — білий кристалічний порошок зі специфічним запахом ванілі, що отримують хімічним способом. Ваніль — стручки тропічної рослини, має специфічний аромат. У продаж у нас не надходить. Штучним замінником її є ванілін. Він розчиняється у гарячій воді (при 80 ºС у співвідношенні 1:20) або спирті (горілці). Для отримання ванільного цукру ванілін попередньо розчиняють у підігрітому спирті у співвідношенні 1:1, отриманий спиртовий розчин змішують з цукровою пудрою у співвідношенні 1:12,5. Ванільний цукор можна придбати в магазині.
Фото: pitall.ru
Гвоздика — висушена квіткова брунька гвоздичного дерева. Використовують при виготовленні варення, пряників.
Фото: jnsm.com.ua
Імбир — тропічна рослина. Його кореневище в розтертому вигляді застосовують для ароматизації пряників.
Фото: episodee.blogspot.com
Кардамон — сушені світло-жовті коробочки рослини з коричневими насінинами. У розтертому вигляді кардамон використовують для ароматизації солодких дріжджових та інших виробів.
Фото: garant-horeca.kz
Коріандр — ароматична рослина. Його сушені світло-коричневі плоди застосовують при виготовленні пряників.
Фото: medfond.com
Кориця — висушена кора коричного дерева. У виді скоринок, зав’язаних у марлю, корицю використовують у варення та різні навари, а у виді порошку — у тісті, на посипку та в начинку. Використовується переважно для сумішей прянощів.
Фото: liveinternet.ru
Лимонна цедра — обов’язковий компонент майже будь-якого пирога, тому що вона є природним ароматизатором з приємним запахом. Лимон слід помити. Цедру натерти на тертушці або дрібно нарізати. Терту цедру можна змішати з цукром – тоді вона довго зберігається. Для ароматизації, крім цедри солодких або кислих лимонів, можна використовувати також цедру апельсинів.
Фото: jisty.com.ua
Мускатний горіх зовні нагадує невеликий волоський горіх, але відрізняється сильним ароматом. Мускатний горіх розтирають на тертушці й додають до солодкого дріжджового тіста й до пряників.
Фото: photokarachko.blogspot.com
Шафран — висушені приймочки квітів багаторічної, дуже ароматичної рослини шафрану. Забарвлення шафрану жовте. Перед використанням його підсушують при невеликій температурі, дрібнять, заливають киплячою охолодженою водою і через 24 години проціджують через марлю. Шафран використовують при виготовленні солодкого дріжджового тіста, кексів, печива, тістечок. На 1 кг борошна додають 0,1–0,2 г шафрану.