Кулінарні експерименти: готуємо соус з терну «Ткемалі»
Грузинський соус «Ткемалі» добре відомий: його зазвичай роблять зі сливи. Але «Ткемалі» з терну відрізняється особливим смаком: терпко-кислий, освіжаючий і приємний, він дуже добре поєднується з м’ясними стравами. А ще він надає простір для любителів експериментів – можна тут додавати, міняти, щось поєднувати, поки не вийде оригінальний рецепт у вашому виконанні.
Знадобляться:
терен – 3 кг,
кінза, петрушка, кріп – по 1 пучку,
часник – 20 великих зубчиків,
хмелі-сунелі – 3 ст. л. з гіркою,
сухий базилік – 1 пакетик (12–15 г),
суха аджика – 2 пакетики (30 г),
сіль – 3 ст. л.,
цукор – 7–10 ст. л.
Ягоди промити і перекласти в каструлю. Одягти рукавички (ягоди сильно фарбуються) і прим’яти ягоди руками. Додати до розчавлених ягід склянку води, сіль, цукор і перемішати. Варити на малому вогні 15 хвилин, часто помішуючи. Дати ягодам охолонути мінімум півгодини, а затим відокремити кісточки. Для цього можна використовувати друшляк, перетираючи через нього масу і відкидаючи кісточки.
Протерті ягоди без кісточок перемолоти до стану пюре блендером. Додати зелень і часник в ємність блендера і перемолоти все разом. Потім додати в суміш всі прянощі і проварити її 7–10 хвилин. Залишити соус з терну до повного охолодження – він стане густішим.
Читайте також Заготовки на зиму: желе з калини