Аграріям Харківщини компенсують витрати на розмінування сільськогосподарських земель

03.09.2024 11:46 Агропром
Міни на полях агрофірми «Базаліївський колос»/фото: агрофірма «Базаліївський колос» Міни на полях агрофірми «Базаліївський колос»/фото: агрофірма «Базаліївський колос»

Аграріям Харківщини у повному обсязі повернуть витрати на розмінування сільгоспугідь. Тобто Уряд компенсуватиме фермерам, які розміновують сільськогосподарські землі, 100 % від вартості розмінування, замість нинішніх 80 %. 

Про це повідомляє медіа "Слобідський край" з посиланням на пресслужбу Міністерства економіки України. Рішення ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів 23 серпня, відповідна постанова набуває чинності з моменту її опублікування. 

За словами заступника керівника Мінекономіки Ігоря Безкаравайного, це створить умови для фермерів почати розміновувати ті ділянки землі, які зараз не обробляються, оскільки на них можуть бути міни чи інші вибухонебезпечні предмети. На програму компенсацій у державному бюджеті закладені 3 мільярди гривень. 

Участь у програмі компенсацій можуть брати фермери, землі яких розташовані на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження, підтверджена забрудненість або імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами. Визначені ділянки обовʼязково мають знаходитися поза 20-кілометровою зоною від лінії бойового зіткнення або державного кордону.

Учасниками програми також визначені фермери, які мають податковий борг зі сплати за землю або борг зі сплати єдиного податку, якщо вони є платниками ЄП 4-ї групи.

Верифікацією поданих сільгоспвиробниками заявок через Державний аграрний реєстр здійснює Центр гуманітарного розмінування. Він же оголошує в системі Прозорро аукціони з надання послуг розмінування, а після визначення оператора-переможця і фінальної вартості робіт перераховує 100 % суми на спеціальний рахунок, відкритий фермером в одному із державних банків, що теж беруть участь у програмі.

Раніше ми писали, Уряд продовжив кредитування для аграріїв з прифронтових і тимчасово окупованих територій України. Серед яких опинилася і Харківська область, яка знаходиться на кордоні з рф і де простягається лінія бойового зіткнення.