Більше корів: як аграрії з Олексіївської громади розвивають тваринництво

27.08.2024 16:50 Агропром
Керівник агрофірми Сергій Лобас та заступниця директора з тваринництва Валентина Сахарова/фото: Слобідський край Керівник агрофірми Сергій Лобас та заступниця директора з тваринництва Валентина Сахарова/фото: Слобідський край

Аграрії з Олексіївської громади – ТОВ «Агрофірма «Киселі», від початку господарської діяльності розвивають тваринництво. Тут утримують 540 голів ВРХ. У планах збільшення дійного стада до 500 голів.

Як розповів кореспондентці медіа «Слобідський край» керівник агрофірми «Киселі» Сергій Лобас, від перших днів господарської діяльності агрофірма одним з пріоритетних напрямів обрала тваринництво. «Ферма – це, в першу чергу, робочі місця на селі круглий рік. Тож буде ферма – буде і село», – переконаний Сергій Лобас.

Сьогодні це єдине господарство в Олексіївській громаді, що займається скотарством. Тут утримують 540 голів великої рогатої худоби голштинської породи, з них 270 – дійні корови. Поступово агрофірма від м’ясо-молочного напрямку переходить на молочний.

Агрофірма «Киселі», Олексіївська громада/фото: Слобідський край

Фото: Слобідський край

«У планах збільшення дійного стада до 500 голів. До кінця року і в першому півріччі 2025-го плануємо отримати перший приплід від 70-ти телиць», – говорить Сергій Лобас.

За словами керівника агрофірми, цьогоріч зимування худоби буде нелегким. Насамперед, через забезпеченість соковитими та грубими кормами. «Якщо 2023 року заготовили 5883 тонни силосу, 231 тонну соломи, 125 тонн сіна, то цьогоріч, через аномальну спеку та бездощів’я, силосу запасли 4375 тонн, соломи – 198 та сіна 43 тонни», – говорить Сергій Лобас.

Агрофірма «Киселі», Олексіївська громада/фото: Слобідський край

Фото: Слобідський край

Аби нормально пройти зиму, агрофірма уклала угоду з хлібопекарськими підприємствами на придбання альтернативного корму – залишків хлібобулочного виробництва. Їх додаватимуть у корм для худоби. Також з минулого року лишилося півтори тонни силосу. Тож худоба не голодуватиме.

Ми писали, що порівняно з 2023 роком чисельність великої рогатої худоби скоротилася на 6,4 %. Натомість поголів’я свиней зросло на 12,8 %, овець та кіз – на 0,8 %, птиці – на 21,5 %.