Чи буде Харківщина з урожаєм: аномальна спека і стан зернових

17.07.2024 18:05 Агропром
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край

Цьогоріч протягом першої декади липня тривав дефіцит опадів на всій території Харківської області. Внаслідок комплексу умов (високі температури повітря, низька відносна вологість та відсутність опадів) виникали суховії, шкідливі для вегетації та формування врожаю пізніх сільгоспкультур. 

Як повідомили медіа «Слобідський край» у Департаменті агропромислового розвитку ХОВА, на полях області спостерігалося передчасне пожовтіння листків нижнього ярусу в кукурудзи, втрата тургору в рослин кукурудзи, соняшнику, гороху та гречки, засихання квіток у гречки.

Високі температури повітря та ґрунту обумовили подальше прискорення розвитку сільгоспкультур, зокрема дозрівання зерна ранніх ярих зернових та зернобобових. Через прискорене накопичення ефективних температур відбувався інтенсивний розвиток пізніх культур, випереджаючи майже на два тижні середні багаторічні строки. 

У більшості районів Харківської області зволоження ґрунту під пізніми сільськогосподарськими культурами було на незадовільному та недостатньому рівнях.

Наразі триває аномальна спека та бездощів’я, так само, як і в першій декаді липня.

«На ранні зернові культури літня спека не впливає, врожай сформувався. Умови для їхнього збирання задовільні, щоправда, плюс 40 за Цельсієм це вже занадто», – говорить начальниця відділу землеробства, насінництва, інженерно-технічної роботи та охорони праці обласного управління виробництва сільськогосподарської продукції Департаменту агропромислового розвитку ХОВА Оксана Федишина. За її словами, липнева спека переважно вплине на пізні культури, насамперед кукурудзу, соняшник і сою, які зараз перебувають на стадіях цвітіння та запилення.

Кукурудза, наприклад, знаходиться на дуже вразливому етапі розвитку, коли потреба у волозі максимальна. На жаль, вологи немає, рослини поки тримаються, але ще 2–3 доби таких температур, і запаси вологи у ґрунті впадуть до мінімуму. За словами фахівчині, це загрожує відсутністю запилення, формуванням неповноцінних качанів із пропусками, без зерна і, відповідно, зниженням урожайності.

На соняшник посуха теж вплине негативно, хоча він більш стійкий до високих температур. Однак, якщо 5 днів поспіль буде +37°С, то це призведе до стерилізації пилка, насіння буде дрібним, а отже, знизиться й урожайність.

Ми писали, яка громада Чугуївського району стала найврожайнішою у 2024 році та як заморозки та бездощів’я вплинули на урожайність.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram