Чи дозволять погодні зміни врятувати врожай у Харківській області

14.06.2024 14:50 Агропром
Фото: Facebook Серій Лобас Фото: Facebook Серій Лобас

Завдяки дощам, які пройшли останніми днями, ситуація з озиминою покращилася, але врожаю на рівні минулого року аграрії не очікують. Кукурудза та соняшник у перспективі можуть вийти на минулорічні показники.

Про стан посівів на полях Харківської області медіа «Слобідський край» розповів керівник агрофірми «Киселі» Сергій Лобас.

За його підрахунками, за другий тиждень червня загалом випало 29 міліметрів опадів – майже місячна норма. Завдяки цьому покращився стан озимини.

Зараз цвітіння закінчилося. Звісно, культури підкосили заморозки та відсутність достатньої вологи. Зараз відбувається налив. Буквально за п’ять-шість днів колосок на пшениці змінився – видно, що наливається. Зараз об’їжджав поля – ситуація більш-менш. Соняшник у прекрасному стані, кукурудза поправляється. Тобто на полях ситуація стала набагато краще. З’явилася перспектива – врожай має бути, зазначає Сергій Лобас.

Втім, за словами керівника агрофірми, не варто очікувати цього року врожай озимих культур принаймні на рівні минулого року.

По нашому господарству, я розраховую, що озима пшениця дасть врожай 30 центнерів з гектара. Ячмені – трішки краще – 35-40 центнерів з гектара. Минулого року було більше вологи, не було так пізно заморозків у травні. Вони «придавили» не тільки сади, а й озимі та ярові культури, зауважив Сергій Лобас,

Також він додав, що врожай просапних культур, які визрівають пізніше, зокрема соняшнику або кукурудзи, може бути й на рівні минулого року за умов нормального зволоження та відсутності надто високих температур.

Раніше «Слобідський край» писав, що через посуху на Харківщині аграрії були занепокоєні яким буде врожай цього року.