Розмінування на Харківщині: скільки земель сільськогосподарського призначення треба розмінувати

05.08.2024 16:50 Агропром
Небезпечні «подарунки» від росіян/фото: агрофірма «Базаліївський колос» Небезпечні «подарунки» від росіян/фото: агрофірма «Базаліївський колос»

Повномасштабне російське вторгнення завдало значної шкоди сільському господарству Харківщини. Значна частина сільгоспугідь замінована та не придатна для використання. Розмінування потребують 189,225 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Як повідомили медіа «Слобідський край» в обласному Департаменті АПК, від початку року групами розмінування на Харківщині обстежено майже 13736,38 га сільгоспугідь. З них, за результатами обстеження, потребують розмінування 13733,64 га. Станом на початок серпня фактично розміновані 3842,43 га (щотижня в середньому розміновується 185 гектарів).

За даними Департаменту, нині на Харківщині над розмінуванням земель сільськогосподарського призначення працюють 79 урядових груп протимінної діяльності. Це, зокрема, 5 груп ЗСУ, що складаються з 12 саперів і 5 одиниць техніки. Також задіяні 20 груп Державної спеціальної служби транспорту (81 особа, 20 одиниць техніки). Державна служба України з надзвичайних ситуацій задіяла 37 піротехнічних розрахунків (200 людей, 95 одиниць техніки). Управління вибухотехнічної служби Національної поліції України для розмінування сільгоспугідь Харківщини задіяло 17 вибухотехнічних груп (57 саперів і 22 одиниці техніки).

Крім цього, в Харківській області працюють неурядові оператори протимінної діяльності. Зокрема, представництво Данської Ради у справах біженців в Україні; Представництво «ХАЛО ТРАСТ в Україні»; Благодійна організація «Благодійний Фонд «Швейцарський фонд з протимінної діяльності ФСД в Україні»; Громадська спілка «СЕЙФ ПАС ГРУП» та низка інших. Ними загалом задіяні 22 машини механічного розмінування.

Ми писали, понад 7000 кілометрів ліній електропередачі Харківщини потребують розмінування.

Також нагадаємо, що фермери Харківщини можуть отримати компенсацію за розмінування.