Як швидко проходить розмінування сільськогосподарських земель на Харківщині

20.04.2024 14:49 Агропром
Заміновані угіддя в агрофірмі «Базаліївський колос»/фото: агрофірма «Базаліївський колос» Заміновані угіддя в агрофірмі «Базаліївський колос»/фото: агрофірма «Базаліївський колос»

Розмінування земель сільськогосподарського призначення на Харківщині почалося наприкінці 2023 року і просувається вкрай повільно. Це пов’язано з тим, що першочергово розміновуються об’єкти критичної інфраструктури, а землі сільгосппризначення потрапляють лише до другої та третьої черги розмінування. 

Як повідомляє медіа «Слобідський край», про це на брифінгу 19 квітня розповів заступник начальника ХОВА Євген Іванов. 

За його словами, в цілому неурядовими міжнародними операторами Halo Trast , швейцарським FSD та ФАО ООН у Харківській області розміновано лише близько 100 гектарів орних земель та обстежено декілька тисяч. Процес розмінування просувається повільно через нестачу людей, техніки та бюрократичні процедури.

Зокрема, неурядові оператори не мають права самостійно знищувати вибухонебезпечні предмети. Їм дозволено тільки обстежувати місцевість і передавати дані державним структурам України.

«Крім того, неурядовий оператор під час обстеження або розмінування не має права видавати сертифікати. Він повинен погоджувати роботи з Міністерством оборони та ДСНС», – каже Євген Іванов.

Заступник начальника ХОВА також повідомив, що торік влада Швейцарії ухвалила рішення про виділення додаткових 100 мільйонів євро для розмінування цивільних і сільськогосподарських територій в Україні. 

«Частина цих коштів піде і на Харківщину. Тож сподіваємось, що в 2024 році  матимемо кращі показники з обстеження та розмінування в області земель сільськогосподарського призначення», – сказав Євген Іванов.

Ми писали, що фермери Харківщини можуть отримати компенсацію за розмінування

Також розповідали, розмінування Харківщини: понад мільйон гектарів землі залишаються потенційно замінованими.