Чи пройшли озимі зернові культури стадію яровизації на Харківщині: висновки експерта

18.02.2025 16:35 Агропром
Озимі зернові культури пройшли стадію яровізації, незважаючи на теплу зиму/ Фото: "Слобідський край" Озимі зернові культури пройшли стадію яровізації, незважаючи на теплу зиму/ Фото: "Слобідський край"

Аномально тепла зима 2025 року не завадила озимим зерновим культурам пройти стадію яровизації, попри відсутність тривалих мінусових температур.

Про це кореспондентці медіа «Слобідський край» повідомив головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко.

За словами Сергія Авраменка, сучасні сорти озимих зернових мають дуже короткий період яровизації, і для їх проходження достатньо кількох днів зниження температури. У минулому для старих сортів яровизація була тривалішою, і вони були більш зимостійкими. Однак навіть за умов поточної зими старі сорти не мали проблем із цим процесом.

«Немає підстав для хвилювання, яровизацію пройшли всі сучасні сорти», — розповів  Сергій Авраменко.

Нагадаємо, яровизація — це процес, який дозволяє озимим культурам, таким як пшениця, жито та ячмінь, розвиватися після зими. Це період, коли рослини «пробуджуються» завдяки зниженню температури, що допомагає їм адаптуватися до весняного росту.

Щодо подальших перспектив, то вирішальним фактором стане перезимівля культур і наявність достатньої кількості вологи в ґрунті. Сергій Авраменко зауважує, що дефіцит осінніх та зимових опадів може вплинути на врожайність. 

Раніше «Слобідський край писав», що дефіцит опадів у 2024 році може стати причиною посухи та низької врожайності в 2025 році. Аграрії Харківщини відзначали повну відсутність ґрунтових вод на глибині 1,5 метра, що ставить під загрозу врожай.