Тваринництво на Харківщині: кого поменшало у хлівах

06.08.2024 16:50 Агропром
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край

Станом на 1 серпня 2024 року на тваринницьких фермах сільськогосподарських підприємств Харківщини утримується 73,5 тисячі голів великої рогатої худоби, 70,7 тисячі свиней, 24 тисячі овець і кіз та 4151,6 тисячі голів птиці.

 

Як повідомили медіа «Слобідський край» в обласному Департаменті АПК, порівняно з 2023 роком чисельність великої рогатої худоби скоротилася на 6,4 %. Натомість поголів’я свиней зросло на 12,8 %, овець та кіз -  на 0,8 %, птиці – на 21,5 %.

У Департаменті зазначають, що зростання багатьох показників, порівняно з попереднім роком, пов’язано не зі стабілізацією ситуації в галузі тваринництва, а з припиненням господарствами звітування органам статистики під час військової агресії російської федерації. Втім, деякі господарства відновили звітність, це й обумовило зростання низки показників.

Слід зазначити, до повномасштабної агресії російської федерації на Харківщині функціонувало 158 сільськогосподарських підприємств усіх форм власності, які займалися тваринництвом (107 господарств утримували велику рогату худобу, 50 – свиней, 29 – овець та 13 – птицю).

На деокупованих територіях області перебувають 43 тваринницькі підприємства (майже третина від загальної довоєнної їх кількості), зокрема 34 підприємства молочного скотарства, 9 свинарських підприємств, 6 вівчарських та 4 птахівничих.
 
На тимчасово окупованих територіях залишаються 3 потужні молочні підприємства Куп’янського району.

Ми писали, що повномасштабне російське вторгнення завдало значної шкоди сільському господарству Харківщини. Значна частина сільгоспугідь замінована та не придатна для використання. Розмінування потребують 189,225 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення.