Урожай на Харківщині менший, ніж торік: причини

19.07.2024 16:50 Агропром
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край

На Харківщині триває збір урожаю ранньої групи зернових та зернобобових культур. За інформацією Департаменту АПК ХОВА, середня врожайність нижча, ніж торік – 31,0 ц/га. Аналогічний показник минулого року становив 44,2 ц/га.

Як розповів кореспондентці медіа «Слобідський край» виконуючий обов’язки директора Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН Олег Леонов, на це значною мірою вплинули погодні умови, що склалися навесні – тоді фіксувалися заморозки та бездощів’я.

 «Там, де були опади, врожайність значно краща», – каже Олег Леонов. На його думку, на врожайність також вплинув і фінансовий стан господарств. «Не в усіх аграріїв вистачило коштів, щоб у повному обсязі провести належні агротехнічні заходи», – зазначає Олег Леонов.

Про брак коштів каже і керівник фермерського господарства AURUM Сергій Голобородько. «Торік була дуже низька ціна на пшеницю. Практично продавали за собівартістю. Тож коштів не вистачило, щоб вкласти у потрібну кількість азотних добрив та засобів захисту рослин. Тому і маємо такий результат. Якщо до повномасштабного вторгнення в нас урожайність пшениці була 50–70 центнерів з гектара, то цьогоріч – лише близько 30-ти. Звичайно, погодні умови теж відіграли свою роль», – зауважує аграрій. 

Ми писали, як заморозки та бездощів’я вплинули на урожайність.

Цьогоріч протягом першої декади липня тривав дефіцит опадів на всій території Харківської області. Внаслідок комплексу умов (високі температури повітря, низька відносна вологість та відсутність опадів) виникали суховії, шкідливі для вегетації та формування врожаю пізніх сільгоспкультур

Оперативні новини читайте в нашому Telegram