Жнива на Харківщині: аграрії зібрали понад мільйон тонн зерна

17.08.2023 16:52 Агропром

У Харківській області тривають жнива. Станом на зараз аграрії області обробили близько 400 тисяч гектарів площ.

Як передає «Слобідський край», про це 17 серпня повідомив заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов

«Станом на сьогодні аграрії всіх районів намолотили 1 мільйон 55 тисяч тонн зерна. Збір ранніх зернових та зернобобових культур проведено на площі 252 тисячі гектарів при врожайності 42 ц/га», – розповів Євген Іванов.

Дані по районах:

  • Лозівський район – обробили 70 % площ та намолотили понад 206 тисяч тонн зерна;
  • Красноградський район – обробили 47 % площі й намолотили майже 175 тисяч тонн зерна;
  • Богодухівський район – обробили 44 % площі і зібрали понад 171 тисячу тонн зернових.

За словами Євгена Іванова, цьогорічного врожаю зернових достатньо для забезпечення потреб Харківської області та експорту.

Щодо розмінування земель сільськогосподарського призначення, то з початку року сапери обстежили майже 39,7 тисячі гектарів, з них потребують розмінування 37,5 тисячі.

«Фактично розміновано – 48,5 гектара, в основному це польові дороги», – розповів директор Департаменту агропромислового розвитку ХОВА Андрій Дорожко.

Нагадаємо, у Харківській області планується розробити мапу замінованих сільськогосподарських угідь, де зафіксують місця влучань чи велися на території бойові дії, а згодом досліджуватимуть придатність ґрунту для ведення сільського господарства.

Раніше ми писали, що у Харківській області нова машина для розмінування отримала сертифікат. Використання такої техніки прискорить зачистку регіону від вибухонебезпечних предметів.

На минулому тижні сапери ДСНС знищили 480 боєприпасів. Загалом фахівці вже обстежили 3 446 га території, 2 410 км ЛЕП. Було виявлено та знешкоджено 75 292 ВНП.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.