На обстріли готелів у Харкові відреагувала НСЖУ

11.01.2024 20:38 Всі Новини
Наслідки ракетного удару в Київському районі Харкова, 10 січня / Фото: Слобідський край Наслідки ракетного удару в Київському районі Харкова, 10 січня / Фото: Слобідський край

Національна спілка журналістів України засуджує новий обстріл росіянами чергового готелю і заявляє, що терористи свідомо били по готелях у Харкові, щоб залякати іноземних кореспондентів.

З відповідною заявою виступив у Фейсбук керівник НСЖУ Сергій Томіленко, передає «Слобідський край». 

«росія вночі обстріляла ракетами уже третій готель у Харкові! У жовтні – «Рейкарц», на цей Новий рік – «Харків-Палац» і ось вночі – «Парк-Готель». Ці готелі постійно використовували для проживання журналісти національних і міжнародних медіа. І під час кожного обстрілу журналісти отримували поранення чи ушкодження. Цієї ночі постраждали журналісти турецького інформаційного агентства Anadolu, зокрема репортер Давид Качкачішвілі дістав порізи рук. Порізи обличчя, голови і рук отримала українська фіксерка французького телеканалу France 2 Віолетта-Анастасія Педорич. Учергове через російські  обстріли вигоріли журналістські автомобілі», – йдеться у заяві НСЖУ.

У Спілці журналістів також нагадали, що раніше війська рф зруйнували готелі «Рейкарц» у Запоріжжі та «Дружба» у Покровську, а також обстріляли популярну серед журналістів та міжнародних експертів піцерію RIA у Краматорську.

«Національна спілка журналістів України засуджує новий обстріл росіянами чергового готелю, в якому проживали журналісти. Руйнування готелів у Запоріжжі, Покровську, уже трьох готелів у Харкові – це свідома тактика залякування медійників з метою обмеження висвітлення війни у міжнародних медіа. НСЖУ документує воєнні злочини росії проти журналістів та інформує своїх партнерів – Міжнародну і Європейську федерації журналістів. Вимагаємо припинення обстрілів цивільної інфраструктури. Вимагаємо покарання росіян за воєнні злочини проти журналістів та свободи слова!», – повідомляється у заяві.

Тим часом начальник ХОВА Олег Синєгубов вважає, що російські терористичні війська хаотично обстрілюють Харків, щоби посіяти паніку серед місцевого населення. Крім нагнітання паніки, припустив губернатор, російське командування хоче відволікти українські сили, зокрема ППО, від загрозливих напрямків у районі Куп'янська та Борової.

– Можливо, це якась начебто артпідготовка до чогось. Однак, якби вона була, вона має бути прицільною. Повинні були б бути вражені позиції наших військових, фортифікаційні споруди, сили оборони і так далі. Це просто хаотичний обстріл, – сказав Олег Синєгубов.

Нагадаємо, увечері 10 січня російські військові завдали ракетного удару по Харкову. Під ударом опинився готельний комплекс. Унаслідок атаки постраждала, без електропостачання залишилася частина центру міста, пошкоджені 12 будівель ХПІ.

Автор:
Олег Артаєв