Бюджет України на 2025 рік: фокус на медицину і захист внутрішньо переміщених осіб

27.09.2024 11:34 Економіка
Фото ілюстративне./ Слобідський край Фото ілюстративне./ Слобідський край

Кабінет Міністрів України презентував проєкт Державного бюджету на 2025 рік, в якому акцентується увага на соціальному захисті населення, медицині та підтримці внутрішньо переміщених осіб.

 

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на «Урядовий портал».

Відповідно до документа, у 2025 році планується виділити 19,7 мільярда гривень на підтримку малозабезпечених родин, що на 0,5 мільярда гривень менше, ніж у 2024 році. У Мінсоцполітики пояснюють це зменшення зниженням кількості отримувачів допомоги. Уряд пропонує підвищити рівень прожиткового мінімуму для призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям на 5%, для працездатних осіб з 55% до 60%, для дітей зі 140% до 145%.

На соціальний захист українців, які опинилися у складних життєвих обставинах, передбачено 80,8 мільярда гривень. В урядовому проєкті бюджету також збережено виплати для внутрішньо переміщених осіб. Це 3 тисячі гривень для осіб з інвалідністю та дітей, 2 тисячі гривень – для інших. На виплату житлових субсидій і пільг планують виділити 42,3 мільярда гривень.

Також планується виділити 6,7 мільярда гривень на соціальний захист осіб з інвалідністю, що на 0,3 мільярда гривень більше, ніж у 2024 році. Основними напрямами є забезпечення реабілітації, протезування, ортезування та реабілітація дітей з інвалідністю.

 На соціальний захист дітей та сімей передбачено 27,4 мільярда гривень. Значну частину цих коштів планують спрямувати на створення комфортних умов для дітей, які залишилися без батьківського піклування. Видатки на пенсійне забезпечення становитимуть 780,9 мільярда гривень. У проєкті бюджету від уряду закладено індексацію пенсій, включаючи найнижчі. На розвиток системи соціальних послуг планують виділити 1,3 мільярда гривень – на 22% більше, ніж у 2024 році.

На Програму медичних гарантій передбачено понад 175 мільярдів гривень. Ці кошти дадуть можливість медзакладам надавати безкоштовну, доступну та якісну медичну допомогу. Зокрема, первинна медична допомога отримає 25,6 мільярда гривень, а спеціалізована медична допомога – 144,6 мільярда гривень.  З них передбачено на стаціонарну допомогу для дорослих та дітей – 80,2 мільярда гривень, на амбулаторні медичні послуги – 15,6 мільярда гривень та на екстрену медичну допомогу – 11,4 мільярда гривень.

У рамках програми «Доступні ліки» планується виділити 6,9 мільярда гривень для відшкодування вартості лікарських засобів і медвиробів. Це дозволить пацієнтам отримувати безкоштовно або з частковою доплатою понад 500 препаратів.

Крім того, продовжиться фінансування пілотного проєкту із зубопротезування та зуболікування для військових і ветеранів, на що заплановано майже 750 мільйонів гривень. Також передбачено видатки у майже 190 мільйонів гривень для забезпечення права військовослужбовців на біологічне батьківство.

Щодо централізованої закупівлі лікарських засобів і  медичних виробів, то на це Уряд виділить 11,8 мільярда гривень. Ці кошти будуть спрямовані на забезпечення лікарськими засобами для лікування онкологічних та серцево-судинних захворювань, а також для проведення ортопедичних і нейрохірургічних операцій.

Крім того, на заохочення медичних працівників до роботи в закладах охорони здоров’я, зокрема у сільській місцевості, уряд планує залучити майже 160 мільйонів гривень. Кошти будуть використовуватися на компенсацію витрат, пов’язаних з переїздом, та виплати для випускників медичних вишів.

Для підтримки громадського здоров’я та заходів боротьби з епідеміями заплановано виділити майже 4,4 мільярда гривень. Також передбачається субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам у розмірі 1,4 мільярда гривень на оплату поточних видатків закладів охорони здоров’я.

Капітальні видатки на охорону здоров’я будуть передбачені окремо для фінансування будівництва, реконструкції та забезпечення медичних установ новим обладнанням.

Водночас у 2025 році не планується підвищення мінімальної заробітної плати, вона залишиться на рівні 8000 гривень, Оскільки 57% державного бюджету планують спрямувати на безпеку та оборону.

Про це під час брифінгу заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

– На жаль, у нас немає можливості підвищувати соціальні стандарти. У цьому році ми вже підвищили мінімальну заробітну плату на 19%, до 8000 гривень, і ми вважаємо за доцільне зберегти цей розмір на наступний рік, – підкреслив Марченко.

Раніше ми писали про призначення пенсії в разі втрати годувальника – військовослужбовця для його родини, зокрема - батьків та дружини.