Індекс олів’є-2024: як змінилися ціни на популярний новорічний салат
Протягом року українці неодноразово стикалися зі зростанням цін на харчові продукти. Це вплинуло і на «індекс олів’є» — традиційний показник вартості популярного салату, який щорічно розраховують напередодні зимових свят.
Як змінилися ціни на продукти, необхідні для приготування олів’є, з’ясували у Центрі громадського моніторингу та контролю, передає «Слобідський край»
Як вимірюють індекс олів’є
Для розрахунку «індексу олів’є» експерти використовують класичний рецепт. До його складу входять варена ковбаса, яйця, зелений горошок, картопля, морква, майонез і солоні огірки.
Орієнтовно для приготування чотирьох порцій потрібно: 300 грамів ковбаси, 600 грамів картоплі, 125 грамів моркви, 240 грамів солоних огірків, 150 грамів зеленого горошку, три яйця та 45 грамів майонезу.
На які компоненти зросли ціни
Ціни на яйця зросли настільки помітно, що це стало темою обговорень у медіа та соцмережах. За даними експертів, цей компонент подорожчав найменше на чверть.
Ще значніше зросли ціни на овочі: на картоплю удвічі, а на моркву — у 2,5 раза. Основними причинами називають збільшення виробничих витрат та неврожай, спричинений посухою.
Зміни на 25-30 %
За оцінками медіа, вартість продуктів для приготування чотирьох порцій салату «Олів’є» зросла на 27 %. Торік вони коштували близько 191 гривні, а цього року українцям доведеться заплатити 244 гривні.
Схожі показники називає аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Максим Гопка. За його даними, «індекс олів’є» змінився на 25-30 % порівняно з минулим роком.
Нагадаємо, прикрашати ялинку у 2024 році стало дорожче — у Харкові ціни на новорічний декор підскочили на 10-25 % порівняно з груднем минулого року.