На Харківщині вперше за останні роки експорт перевищив імпорт: статистика за 2023 рік

14.01.2024 13:08 Економіка
Імпорт – експорт / фото ілюстративне Імпорт – експорт / фото ілюстративне

Загальний товарообіг у зоні діяльності Харківської митниці у 2023 році склав 590 мільйонів доларів.  При цьому, вперше за останні роки, експорт перевищує імпорт – 307 мільйонів доларів проти 283 мільйонів. 

Про це «Слобідському краю» розповіли у пресслужбі Харківської митниці.

Основними бюджетоформуючими товарами у 2023 році стали пластмаси та полімерні матеріали – 428,5 мільйона гривень; котли, машини, обладнання і механічні пристрої – 234 мільйони гривень; засоби наземного транспорту – 214,9 мільйона гривень; каучук, гума та вироби з них – 178,9 мільйона гривень та електричні машини – 141,4 мільйона гривень.

 «Ми не зупиняємось на досягнутому, попереду багато роботи, та навіть у таких умовах Харківська митниця виконуватиме усі поставлені перед нею завдання, адже сьогодні левова частина коштів іде на оборону та безпеку нашої країни. Зважаючи на критично близьку відстань до кордонів з ворогом, харків’яни працюють, відновлюють та навіть починають бізнес. Звісно, багато підприємств релоковані на захід нашої країни, але багато і таких, які  не припиняли свою роботу і залишаються в нашому місті. Тож бізнес готовий працювати, ми  готові працювати та надавати  послуги з митного оформлення, а нашому бюджету потрібні кошти. Ось такий тандем й надає позитивні результати», – розповів в. о. начальника Харківської митниці Андрій Танцеров. 

За його словами, попри війну, релокацію бізнесу та проблеми з логістикою, Харківська митниця у 2023 році перерахувала до Держбюджету 2,3 мільярда гривень.

«Ми намагаємось залучати бізнес до митного оформлення в зоні діяльності Харківської митниці якомога активніше, водночас дбаючи і про їх безпеку, і про безпеку співробітників та приділяючи увагу сервісному обслуговуванню. За підсумками роботи 2023 року  у взаємодії із суб’єктами  зовнішньоекономічної діяльності вдалося перерахувати до Держбюджету 2,3 млрд грн», – каже Андрій Танцеров.

В.о. начальника Харківської митниці Андрій Танцеров

Харківська митниця  відновила свою діяльність, запустила роботу трьох митних постів та робить суттєвий внесок з наповнення Державного бюджету України.

Середньомісячний показник надходжень упродовж 2023 року становив 190,6 млн грн, а кожного робочого дня бюджет поповнювався на 8,8 млн гривень. Досить непогані результати роботи як для прифронтового міста, а в перекладі мовою статистики, це досить позитивна динаміка у розрізі щомісячних платежів – зі 157,5 мільйона гривень на початку року в січні 2023-го до 203 мільйонів гривень у грудні 2023 року.

Зростає і кількість суб’єктів ЗЕД, які здійснювали зовнішньоторговельні операції в зоні діяльності митниці протягом року, – з 204 на початку 2023 року до 397 у грудні, а їх загальна кількість за 12 місяців склала 1211 суб’єктів.

Довідково: На сьогодні  суб’єкти ЗЕД мають можливість здійснити митне оформлення товарів та транспортних засобів на митних постах «Харків-товарний»,  «Барабашово», «Бабаї», а також у відділі митного оформлення №2 МП «Барабашово» для виконання митних формальностей щодо товарів, які переміщуються у міжнародних експрес-відправленнях та відділі МП «Аеропорт «Харків» при надходженні товарів у зону діяльності вказаного митного поста, зокрема у місце прибуття товарів на станції «Харків-Балашовський».

Контактні дані  та електронні скриньки митних постів розміщені на офіційній сторінці Харківської митниці у соціальній мережі «Фейсбук»  за посиланням: https://www.facebook.com/KHcustomsUA  електронна пошта Харківської митниці [email protected] 

Нагадаємо, протягом січня-листопада понад 13,1 тисячі фізичних осіб-підприємців виявили бажання розпочати власну справу та офіційно зареєстрували бізнес у Харкові.