Індекс борщу: скільки коштує приготування страви у 2025 році

03.03.2025 12:02 Економіка
Скільки коштує зварити борщ: аналіз цін на продукти Скільки коштує зварити борщ: аналіз цін на продукти

Індекс борщу знову зріс: морква подорожчала на 147 %, капуста – на 68 %. Як це вплинуло на загальну вартість страви.

Як повідомляє «Слобідський край» із посиланням на «Український клуб аграрного бізнесу», у щомісячному моніторингу цін зафіксовано суттєве зростання вартості продуктів для приготування борщу.

Для приготування 3 літрів борщу знадобляться: 300 г капусти, 200 г буряку, 300 г картоплі, 150 г моркви, 100 г цибулі, 2 столові ложки томатної пасти, 30 мл олії, 500 г свинячих ребер, сіль, перець і лавровий лист за смаком.

Як змінилися ціни на основні інгредієнти борщу:

  • Капуста: +68,8% за рік, +18% за місяць.
  • Буряк: +32,5% за рік, +8,3% за місяць.
  • Картопля: +30,9% за рік, -5,3% за місяць.
  • Морква: +147,4% за рік, +9,8% за місяць.
  • Цибуля: -8,1% за рік, -7% за місяць.
  • Томатна паста: +6% за рік, +1,6% за місяць.
  • Олія: +32,7% за рік, +11,5% за місяць.
  • Свинячі ребра: -4,3% за рік, ціна не змінилася за місяць.

Якщо додати до борщу дві скибочки батона (50 г), столову ложку сметани (25 г) та зубчик часнику (5 г), його загальна вартість зросте до 170 грн.

Нагадаємо, в Україні у лютому 2025 року спостерігається зростання цін на деякі бакалійні товари, зокрема на борошно та соняшникову олію.