Старт опалювального сезону: чи повернуться графіки планових відключень світла

13.10.2024 17:32 Економіка
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

Енергетики не планують застосовувати графіки відключення світла через зростання навантаження на енергосистему з різким похолоданням, яке очікується у деяких областях України найближчим часом.

Як передає «Слобідський край», про це 13 жовтня в етері телемарафону «Єдині новини» сказав заступник міністра енергетики Микола Колісник.

- Енергосистема на сьогодні працює стабільно і ті заморозки, які прогнозуються, вони не будуть протяжними. На енергосистему впливає саме затяжні зменшення температур, оскільки це призводить до системного збільшення споживання, що власне впливає на роботу енергосистеми. Хочеться зазначити, що на сьогодні проведено необхідний комплекс заходів, і з випередженням графіку проведені всі технічні заходу підготовки, функціонування об’єктів атомної генерації. Вже 9 блоків є в енергосистемі, це додає нам потужності, додає можливості покривати збільшений попит електричної енергії, - сказав Микола Колісник.

Він зазначив, що опалювальний сезон починається за рішенням місцевих органів влади, коли температура триває нижче 8 градусів понад три доби.

- З нашої сторони є цілий комплекс заходів, який визначається на рівні Кабінету міністрів, який необхідно здійснювати у міжопалювальний період місцевим органам самоврядування, комунальними підприємствами,  енергетичними компаніями, з метою завчасно підготовки енергетичної інфраструктури до функціонування в опалювальний сезон. В той же час хочу зазначити, що з огляду на такі значні ризики, обстріли цей міжопалювальний сезон був присвячений і додатковим заходам як пасивного захисту, так і резервного, аварійного ремонтного запасу для того, щоб можна було швидко реагувати на виклики військового часу, - підкреслив Микола Колісник.

Раніше ми писали, що у Харківській області підготовку до опалювального сезону почали ще на початку цього року. У міжопалювальний період готували наявне обладнання та мережі підприємств житлово-комунального господарства, а також проводили відновлювальні роботи на зруйнованих та пошкоджених об’єктах. На сьогодні до опалювального сезону на Харківщині готові понад 98 % житлових будинків.

Нагадаємо також, що у Харкові у рамках децентралізації системи теплопостачання на об’єктах ХТМ було встановлено 25 когенераційних газових установок і 31 блочно-модульну котельню.