В Україні зростають ціни на продукти: подорожчали овочі, м’ясо і молоко
У березні в Україні зафіксовано зростання цін на продукти. Найбільше подорожчали овочі та яйця.
Про це повідомляє «Слобідський край» із посиланням на Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).
Основні тенденції згідно з оновленим моніторингом УКАБ:
Овочі
- Томати подорожчали на 39 % за місяць. Причина — низький рівень внутрішнього виробництва та скорочення імпорту з Туреччини.
- Морква зросла в ціні на 30 % через сезонний дефіцит і залежність від імпорту.
М’ясо
- Курятина зросла в ціні: тушка +10 %, філе +7 %, стегно +5 %. Основна причина — висока вартість кормів.
- Свинина подорожчала на 1–2 %, яловичина — на 4 %.
Яйця
- Подорожчали на 10 %, досягнувши середньої ціни 73,1 грн за десяток. Причини — вартість кормів і погодні умови.
Молочні продукти
- Молоко +11 %, сир голландський +7 %, вершки +5 %. Ціни зростають під впливом сезонного чинника та кліматичних умов. Очікується стабілізація із кінця квітня.
Бакалія
- Ціни переважно стабільні, окрім соняшникової олії, яка подорожчала на 4 % через здорожчання насіння соняшнику.
Єдиний продукт, що подешевшав — пшеничне борошно (–16 % за місяць). Зниження ціни пов’язане з передвеликодніми акціями в супермаркетах і маркетинговими стратегіями для стимулювання продажів.
Раніше ми писали, скільки українці в середньому витрачають у супермаркетах та переказують з картки на картку.
Нагадаємо, у Мінфіні запевнили, що податки для ФОПів поки не змінюватимуться. Чутки про їхнє підвищення не відповідають дійсності.
Оперативні новини читайте в нашому Telegram
Підписуйтесь на Google News, щоб бути у курсі останніх новин.