Перевіряємо якість сметани в домашніх умовах
Відповідно до вимог національного стандарту ДСТУ 4418:2005 «Сметана. Технічні умови», сметаною називають кисломолочний продукт, що виробляється з нормалізованих пастеризованих вершків сквашуванням закваскою, яку готують на чистих культурах молочнокислих бактерій. При цьому у вершках збільшується кислотність, яка, коли накопичується в мінімально допустимих стандартом нормах, поводиться як консервант, надаючи сметані приємного кисломолочного смаку.
– Два компоненти, які характеризують сметану як натуральний молочний продукт з високим вмістом жиру і відмінними смаковими якостями – це пастеризовані вершки та закваска, – розповідає генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко. – Крім молока, вершків, закваски або бактеріального концентрату, для нормалізації сметани за фізико-хімічними показниками дозволяється також використовувати вершкове масло, сухе молоко, маслянку та питну воду.
За словами експерта, відповідно до Закону України «Про молоко та молочні продукти», сметана є традиційним молочним продуктом, при виробництві якого забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори й консерванти. Якщо ж у продукт додано рослинні жири, то це вже «сметанний продукт».
На сорти сметану не поділяють. Згідно з вимогами ДСТУ, вона може виготовлятися з різною масовою часткою жиру – від 10 до 40 %.
Читайте також: Маринуємо огірки
Сметану зберігають у холодильниках або холодильних камерах при відносній вологості повітря не більш ніж 80 %. При цьому термін її зберігання при температурі від 0 °С до +6 °С для споживчого пакування становить не більше п’яти діб, для вагової сметани у флягах та бідонах – не більше трьох діб.
Якщо на упаковці не зазначено інформацію про терміни та умови зберігання продукції, дати нанесено нечітко, відсутня повна інформація про виробника або імпортера з адресою і телефоном – краще не купувати таку сметану.
– Сметана – не найдешевший продукт харчування, тому існує доволі велика спокуса її сфальсифікувати. Виробники та реалізатори можуть розбавляти сметану водою, кефіром, кислим молоком, додавати до неї рослинні жири та крохмаль, – пояснює Володимир Величко.
Щоб розпізнати підробку, він радить нанести трохи сметани на зворотний бік долоні та потерти. Якщо за хвилину від сметани не залишилося і сліду, купувати її не варто. Від натуральної сметани має залишитися явний жирний масляний слід на руці.
– Обов’язково оцініть смак і запах продукту. Не можна вживати сметану при вираженій гіркуватості й затхлості, оскільки це свідчить про її зіпсованість. Також за смаком можна визначити наявність великого відсотка рослинних жирів – він стає «маргариновим», – каже експерт.
За його словами, деякі продавці додають до сметани крохмаль як згущувач. Щоб визначити в домашніх умовах його наявність, вистачить крапнути у сметану йод. Якщо продукт посиніє, то в ньому однозначно присутній крохмаль.
Переморожену сметану також відрізнити дуже легко: у ній утворюється «крупка» та виділяється сироватка. Ще один спосіб визначити якість сметани – розчинити її у воді. Справжня сметана розчиняється у воді без осаду, крупинок, а якщо на поверхні утворилися пластівці, то це свідчить про скисання продукту.
Читайте також: Як утамувати спрагу, щоб не хотілося пити