Як прогнати крота з ділянки: способи гуманні і не дуже

25.09.2024 17:20 Корисно
Фото: cherk-consumer.gov.ua Фото: cherk-consumer.gov.ua

Кроти – це нешкідливі для людини тварини, але їхня діяльність може завдати значної шкоди саду та городу. Їхні підземні ходи пошкоджують коріння рослин, а насипи землі псують зовнішній вигляд ділянки. Для того, щоб позбутися тваринок, є і традиційні, і сучасні засоби. 

Загалом кроти в природі виконують позитивну функцію: знищують у землі личинок шкідників, якими живляться, – травневого хруща, чорнишів, коваликів, різних видів совок тощо. Копаючи свої ходи, вони аерують ґрунт. Крім того, вони виносять на поверхню землю, збагачену різними мікроелементами. До речі, кроти за добу можуть прокласти ходи до 50 метрів довжини на глибині від трьох сантиметрів до трьох метрів. 

Але кротячі ходи і нори псують газони та грядки. До того ж в садах кроти роблять ходи між корінням дерев і кущів, і в цих підземних проходах згодом заводяться миші, які пошкоджують кореневу систему рослин.

Чому з’являються кроти?

Перш ніж розпочати боротьбу, варто зрозуміти причини появи кротів на ділянці. Вони зазвичай шукають їжу (комах, черв’яків) та будують нори для розмноження. Часто кроти з’являються на ділянках, де є надмірна вологість, багато дощових черв’яків або компосту. Тож для профілактики появи кротів на вашій ділянці потрібно: 

– регулярно видаляти бур’яни; 
– скошувати траву;
– якщо на ділянці підвищена вологість, облаштувати дренаж;
– обмежити кількість дощових черв’яків, розпушуючи ґрунт.

Також для профілактики можна садити на ділянці рослини, які відлякують кротів: нарциси, чорнобривці, рябчик імператорський. При цьому варто знати, що нарциси доволі токсичні для кротів, тому садити їх не зовсім гуманно. Чорнобривці – це природні інсектициди, які позбавляють кротів їхньої їжі: личинок, комах та інших шкідників. А от рябчик імператорський має запах, який терпіти не можуть кроти. 
До речі, кріп, селера, часник, цибуля, базилік теж мають інтенсивний специфічний аромат. Висадивши такі культури по периметру городу, ви отримаєте не лише захист від кротів, а й урожай.
Але якщо кроти вже з’явилися, приготуйтеся до тривалої та всебічної боротьби з ними.

Дідусеві способи проти кротів

Можна спробувати позбутися кротів народними засобами. Частина з них базується на знанні про те, що бояться кроти й чого уникають. 

1. За допомогою запахів. Відомо, що кроти не переносять різких запахів, бо мають дуже гострий нюх. Можна кинути в їхні ходи риб’ячі голови, які з часом почнуть смердіти, тим самим виганяючи кротів з ділянки. Підійдуть для відлякування різні рідини з різким запахом типу гасу, оцту або розчинника, сеча або котячі екскременти. Їх треба виливати або класти в підземні стежки тварин відразу в декількох місцях на ділянці. Можна задимлювати нори висушеним ялівцем – рослиною-репелентом – його запаху кроти не переносять.
 
2. Найпростіша пастка. Розкопайте кротовину та встановіть туди скляну трилітрову банку або невелике пластикове відерце, попередньо засипавши дно шаром ґрунту. Ви можете покласти в ємність кілька черв’яків або личинок, які приваблюватимуть крота і дозволять йому бути ситим до того моменту, як ви його виявите. Тваринка вчує ласощі та попрямує до них тунелем, а потім впаде в банку або відро. Не забувайте перевіряти пастки для кротів хоча б раз на день, щоб своєчасно їх звідти діставати (врахуйте, що ці гризуни живуть всього 14 годин без харчування). Потім тварину треба віднести в ліс або парк і випустити там у природу. 

3. Вібраційно-шумові ефекти. Відлякнути тварин від ділянки може допомогти вертушка від кротів, яку можна швидко зробити в домашніх умовах з арматури й пластикової пляшки. Все дуже просто: вставляємо арматуру в землю на городі, а на неї надягаємо пляшку з відрізаним дном і вирізаними назовні боковинками, які будуть служити лопатями. Коли подме вітер, пляшка почне обертатися на арматурі, створюючи в землю шум і вібрації, які кроти не люблять, і це їх відлякує. 

Ще один схожий метод для відлякування – це та ж арматура з прив’язаною до неї кришкою для консервації або СD-диском, що створюватимуть шум при вітрі. 

«Важка артилерія» проти кротів

  1. Використання ультразвукових або вібраційних приладів. Вони випускають звукові хвилі, які не чутні людині, але дратують кротів. Візуально ці пристрої нагадують невеликі цвяшки або канцелярські кнопки. Краще запастись ними у великій кількості, щоб розставити по периметру всієї ділянки, встромивши в землю. Відлякувачі видають певний звук і вібрацію, які легко передаються землею. Попри те, що кроти не бачать, слух у них розвинений чудово: навіть тихі звуки і невелика вібрація лякають їх, і тварини прагнуть якнайшвидше полишити небезпечну територію. До речі, замість ультразвукових пасток можна використовувати радіоприймач на батарейках. Увімкніть його і заверніть у поліетиленовий пакет, а потім відправте в кротовину – той самий горбик, який так псує ваш газон.
  2. Хімічні засоби. Якщо ви вирішите їх застосовувати, перед тим обов’язково ознайомтеся з інструкцією та дотримуйтесь заходів безпеки.

Варто пам’ятати, що боротьба з кротами – це тривалий процес. Комбінуйте різні методи, щоб досягти максимального ефекту. Пам’ятайте, що найкращий результат дає комплексний підхід, який включає як традиційні засоби, так і сучасні технології.

Раніше ми писали, що посадити на городі на зиму - і це не про часник.

Також ми писали, як позбутися гусені у помідорах 

Автор:
Ірина Мнішек