Як вижити влітку без холодильника та не отруїтися
Попереджаємо відразу: так, це великий клопіт. Вам знадобляться час і увага, щоб ваші продукти та ваше здоров’я не зіпсувалися. Але ж в умовах відключення електрики або взагалі її відсутності – і продукти, і здоров’я заслуговують на дбайливе ставлення.
Замість холодильника
Найкраще місце для зберігання продуктів, які швидко псуються, – це прохолодне темне місце, якомога далі від прямих сонячних променів і джерел тепла. Підвал, комора або навіть добре провітрювана шафа можуть підійти.
Якщо маєте можливість – зробіть «туристичний холодильник»: у суцільній тіні викопайте яму глибиною 70 см – метр, можна для зручності зробити з одного боку сходинки. Вистеліть її соломою або гілками, потім помістіть усередину продукти. Накрийте яму щільним шаром соломи або ковдрою, щоб утримувати холодне повітря.
Використовуйте ізоляцію – оберніть охолоджені продукти в папір, тканину або ковдру, щоб допомогти їм довше залишатися прохолодними.
Зберігайте продукти в герметичних контейнерах – це допоможе запобігти проникненню повітря та псуванню продуктів.
Розділіть продукти на невеликі порції, щоб їх можна було швидше охолодити та вжити, перш ніж вони зіпсуються.
У пригоді стане керамічний посуд: завдяки своїй структурі він має особливу властивість відносно довго зберігати холод.
Водно-сольові хитрощі
Зберігайте м’ясо, птицю та рибу в прохолодному сольовому розчині. Це допоможе знизити зростання бактерій і зберегти продукти свіжими протягом декількох годин.
Для приготування розчину візьміть 1 столову ложку солі на 1 літр води. Замочіть м’ясо, птицю або рибу в холодному сольовому розчині протягом 30 хвилин, а потім оберніть продукт вологим папером і зберігайте в прохолодному місці.
Холодна вода з криниці може використовуватися для охолодження продуктів, поміщених у відро або кошик. Цей метод добре підходить для м’яса, птиці, молока, масла та сиру. Але воду слід регулярно міняти.
Вершкове масло взагалі краще зберігається в солоній воді – просто розгорніть його та пустіть поплавати.
Зробіть атмосферний холодильник: помістить продукти у герметичний контейнер, який потім поставте в таз із холодною водою. Накрийте кришку контейнера мокрою тканиною, кінці якої опустіть у воду. Випаровування води допоможе охолодити продукти.
Зберігайте фрукти та овочі в розчині оцту, щоб запобігти їх псуванню. Візьміть 1 столову ложку оцту на 1 літр води, замочіть фрукти та овочі в розчині на кілька хвилин, потім ретельно промийте їх перед вживанням.
Пам’ятайте:
- Сушіння або маринування продуктів – це чудові способи зберегти їх протягом тривалого часу.
- Купуйте продукти невеликими порціями – це допоможе вам уникнути надлишків їжі, які можуть зіпсуватися.
- Зберігайте продукти не тільки в прохолодному, а й у темному місці: прямі сонячні промені прискорюють псування продуктів.
- Ретельно мийте фрукти та овочі: це допоможе видалити бруд і бактерії, які прискорюють псування.
- Яким способом ви б не скористалися, регулярно перевіряйте продукти на наявність ознак псування.
Раніше ми писали, як зберегти продукти в холодильнику в умовах відключення електрики
Також ми писали, які холодні супи можна приготувати під час спеки.
Читайте також:
Що робити, якщо вкусив кліщ – та як цьому запобігти?