Як захистити дім від плісняви: корисні поради

02.12.2023 13:20 Корисно

На ваших стінах з’явився бридкий наліт, і ви з жахом впізнали плісняву? Це підступний ворог, і руйнує він не тільки ваші стіни, але й ваше здоров’я. Як його побороти за допомогою народних засобів?

Шкідливість плісняви

  1. Здоров’я мешканців. Пліснява може викликати багато проблем зі здоров’ям, таких як алергії, проблеми з дихальною системою, захворювання шкіри, центральної нервової системи (проявляється як головні болі та хронічна втома) і навіть рак – продукт життєдіяльності грибка здатен стимулювати ріст ракових клітин. У тривалій перспективі отруєння цвілевим грибком може призвести до проблем із нирками і захворювань сечостатевої системи, аж до безпліддя. Особливо небезпечна цвіль для людей з ослабленим імунітетом: жінок у другому і третьому триместрах вагітності, дітей, літніх і хворих людей. 
  2. Матеріальна шкода. Пліснява може завдати шкоди будівельним матеріалам, таким як дерево та гіпсокартон. Вона проникає в стіни, підлогу та стелю, руйнуючи їх зсередини.
  3. Погіршення якості повітря. Пліснява випускає мікроскопічні частинки. Це призводить до забруднення повітря та може викликати проблеми для тих, хто страждає на астму або інші респіраторні захворювання.

Причини виникнення плісняви

Життєвий цикл пліснявого грибка включає три основні стадії: 

  • знаходження у вигляді спор у повітрі. У такому стані пліснява може жити протягом місяців і навіть років та мігрує із повітряними потоками, доки не потрапить до умов, що сприяють активній фазі життя та розмноженню;
  • ріст у сприятливому середовищі. Для розвитку цвілі необхідні два основні чинники: доволі висока температура і підвищена вологість. В іншому грибок невибагливий – деякі види плісняви здатні рости на каменях, деревині, бетоні та навіть на лакофарбових матеріалах;
  • виробництво спор. Грибок активно розмножується – незабаром після початку росту він наповнює навколишній простір власними спорами, з яких з’являться нові покоління цвілі.

Отже, для того щоб пліснява «вкоренилася» у вашому будинку, потрібні:

  1. Підвищена вологість. Протікання даху, протікання водопроводу або недостатня вентиляція можуть створювати умови для росту плісняви;
  2. Недостатнє провітрювання. Порушення системи вентиляції в приміщенні призводить до збільшення вологості та сприяє розвитку плісняви;
  3. Погана ізоляція. Це може призводити до утворення конденсату, що створює сприятливі умови для росту плісняви.

Щоб попередити появу

Зрозуміло, що цю проблему легше попередити, чим потім її позбутися. Тому виправлення витоків води, ремонт протікань та покращення системи вентиляції – це перші кроки для боротьби з пліснявою.

Стане у пригоді і регулярне так зване «залпове» провітрювання. Кожного дня (окрім тих, коли на вулиці дощить та висока вологість) треба відкривати на 5–15 хвилин залежно від температури вікна та двері, влаштовуючи протяг – це ефективніше, ніж встановлення вікон у режим мікропровітрювання. 

Але якщо біда вже трапилась, треба застосовувати більш дієві засоби.

Боремося з пліснявою підручними засобами

Оцтовий розчин потрібно налити в розпилювач і нанести на поверхні з осередками плісняви. Через годину можна протерти поверхні вологою серветкою або губкою. Для того щоб зруйнувати грибницю, доведеться повторити процедуру ще кілька разів, з інтервалом у 7–10 днів. Якщо буде добра вентиляція, то характерний запах вивітриться швидко.

Нашатирний спирт. Придатний для видалення цвілі в санвузлі, ванній та на кухні, для обробки керамічної плитки, скла або пластику. Аптечний розчин (10 %) розвести у рівних пропорціях з водою та нанести на місця, де з’явилася пліснява. Через кілька годин оброблені поверхні протерти мокрою серветкою і дати просохнути. А залишки можна протерти розчином спирту етилового.

Сода. Видалити грибок та плісняву харчовою содою можна двома способами. Перший – це содовий розчин (столова ложка на півлітра теплої води). Його треба розпорошити на поверхню або нанести господарською губкою. Це найшвидший варіант, який не потребує змивання. Другий розчин – трикомпонентний: сода харчова (три столові ложки), пральний порошок (1,5 столової ложки), вода (200 мл). Розчин нанести губкою, після чого протерти вологою та сухою тканиною.

Перекис водню (3 % розчин). Допоможе, якщо пліснява з’явилася нещодавно, захоплена нею площа невелика, а міцелій не встиг проникнути в товщу матеріалу. Його можна без побоювань наносити на шпалери, меблі, у ванній та на кухні. Перевагою є безпека для мешканців квартири, включно з кімнатними рослинами та домашніми улюбленцями.

Бура. Для отримання розчину на 4 л води додати склянку бури та ретельно розмішати. Спочатку треба очистити поверхні механічно – можна користуватися пилососом, який оснащений спеціальним фільтром, що очищає від мікрочастинок. Потім нанести розчин і промити уражені ділянки твердою щіткою та протерти сухою чистою тканиною.

Розчин йоду. Це швидше превентивний засіб. Відкриті пляшечки з розчином йоду потрібно розставити у сирому приміщенні. Активне випаровування йоду приводить до придушення життєдіяльності грибка.

Хлоровмісний відбілювач. «Білизна», завдяки антисептичному впливу, є одним із найпопулярніших способів боротьби з пліснявою. Для обробки ділянки поверхні одну частину відбілювача змішати з десятьма частинами води. Обробляти таким розчином можна лише поверхні, стійкі до вологи та знебарвлення. Важливо пам’ятати, що працювати з розчином відбілювача хлору потрібно в респіраторі та захисних рукавичках.

Раніше ми писали також, як побороти мишей