Як зберегти картоплю взимку без льоху
Оптимальні умови зберігання картоплі – температура +2…+4 градуси (за таких показників бульби перебувають у пасивному стані, всі хімічні процеси уповільнені, паростки не пробиваються, але й картопля не мерзне), темрява, вентиляція, вологість повітря 70–85 %, захист від шкідників: слимаків, мокриць, мишей, щурів.
За мінусових температур крохмаль, що міститься в картоплі, перетворюється на цукор – вона стає солодкуватою та несмачною. Низька вологість призводить до того, що вона стає сухою, в’ялою, втрачає соковитість. Від високих температур бульби починають проростати. Підвищена вологість сприяє появі плісняви та гнилі. Коли потрапляє світло на картоплю, то в ній утворюєься соланін – отруйна речовина. Його зовнішня ознака – поява на поверхні бульб зелених плям.
У квартирі
Забезпечити потрібну температуру у квартирі для картоплі неможливо, тому треба шукати максимально прохолодне місце – в коридорі біля дверей, біля балкона чи під вікном, якщо там немає радіатора опалення.
Найкраще зберігати її в мішках з натуральної тканини – так бульби краще провітрюватимуться. Щоб картопля не відсиріла і не почала гнити, поверх мішків можна покласти буряк або суху солому.
Якщо у квартирі немає прохолодних місць, то можна домовитися із сусідами та розмістити картоплю у під’їзній «кишені» чи тамбурі. В такому разі можна використовувати дерев’яні ящики. Слід пам’ятати, що в теплі термін зберігання врожаю значно скоротиться. Щоб трохи подовжити його, можна зробити таке: взяти невелику пластикову ємність, прорізати в ній 30-40 невеликих отворів, покласти в ємність вологу тканину і помістити її всередині ящика з картоплею.
Якщо у вас є засклена лоджія – то ви король становища. Коли плюсова температура за вікном, то зберігання не буде особливо складним. Оптимальна температура на лоджії зберігається і за невеликих морозів. І ваше головне завдання полягає лише в тому, щоб уберегти картоплю від потрапляння сонячного світла та різких перепадів температури. Тут вам допоможуть старі ковдри або ж старий верхній одяг – укутайте гарненько вашу картоплю, але не забувайте час від часу наглядати за її станом.
Найпростіший спосіб збереження картоплі у міських умовах – купити термошафу. Вона самостійно підтримує необхідну температуру зберігання та здійснює вентиляцію картоплі.
Таку шафу, до речі, нескладно зробити самим. Зробіть ящик з подвійними стінками; між стінками помістіть утеплювач (пінопласт, тирсу та ін.); на дні ящика розташуйте лампочки розжарювання, поміщені в захисні світлоізолюючі металеві кожухи (в систему також вбудовується термореле). Замість ламп можна встановити пластикову трубу, в якій розмістити фен та іноді підігрівати повітря. Цей спосіб – з феном – не найзручніший і доволі енергоємний, але це краще, ніж замерзлі запаси картоплі.
У приватному будинку без льоху
Сіни, комора, прохолодна прихожа – усі ці місця підійдуть для зберігання картоплі так само, як і у квартирі. Але є і нестандартний спосіб зберігання в ямі. Картопля в такий спосїб зберігається дуже добре, але є істотний недолік: дістати її з ями можна тільки навесні. Тому цей спосіб підходить для зберігання насіннєвого матеріалу або для закладання картоплі на весну, а питання зимового зберігання доведеться вирішувати інакше.
Щоб зберегти картоплю в ямі, потрібно вибрати на присадибній ділянці місце, яке не підтоплюється водою. Викопайте яму глибиною близько півтора метра; її площа залежить від обсягу врожаю, що закладається. На дні влаштуйте дренаж – для цього по краях зробіть кілька канавок глибиною 10 см.
Обкладіть дно та стінки соломою. З першими заморозками помістіть бульби в яму. Сховище необхідно заповнити так, щоб до верхнього краю залишалося близько 30-40 см. Накрийте запаси шаром соломи. Насипте над сховищем земляний пагорб висотою 50-80 см (він повинен перекривати стіни в боки більш ніж на 1 метр). Якщо надворі сильні морози, то додатково накрийте пагорб шаром снігу, соломи чи іншого теплоізолюючого матеріалу. Розкрити яму можна буде навесні тільки після того, як зійде сніг і земля підсохне.