Як зберегти ноги в теплі взимку: способи стандартні та не дуже

15.12.2023 18:51 Корисно

Зима потроху вступає в свої права, і стає все холодніше, особливо вранці або ввечері. А якщо потрібно ще й довго перебувати на вулиці, то проблема змерзлих ніг стає найактуальнішою. 

Здавалося б – чи не проблема: треба лише одягнутися тепліше – і все буде гаразд. Але, як казав один літературний персонаж, усе це так, але трішечки не так.

Коли ви рухаєтеся, зберегти тепло легше. А якщо ви тепло одяглися та рухаєтесь активно – то пітнієте. А потім ви зупиняєтесь і довго стоїте, наприклад, на тій же транспортній зупинці. Спітніли, вологі ноги мерзнуть набагато швидше, ніж сухі, а за ними – і все тіло. 

Раніше ми писали також, що приготувати з шипшини, щоб допомогти здоров’ю

А від переохолодження один крок до простудних захворювань, а на додаток можливі болі в суглобах і навіть – захворювання сечостатевої системи, насамперед – циститу. Тому народна мудрість про те, що ноги краще тримати у теплі, має рацію.

Чому мерзнуть ноги

Навіть якщо у вас – якісне шкіряне зимове взуття, це не є гарантією від змерзлих ніг. 

Окрім головної причини – утворення вологи, є ще декілька:

  •  вузьке, тісне взуття – нога знаходиться у тисках та не рухається, рух крові сповільнюється, і ноги швидше замерзають;
  •  шкарпетки з тугою резинкою, які також можуть перетискати судини: результат теж самий, що у випадку вузького взуття; 
  •  тонка підошва, вона повинна бути не менше 2 см – інакше холод буде швидко проникати;  
  •  вегето-судинні захворювання та низький тиск;
  •  паління на вулиці: смоли та нікотин, які входять до складу цигарок, звужують стінки судин і тим самим порушують кровопостачання до кінцівок;
  •  перевтома, яка також уповільнює кровообіг.

Як запобігти

Досвідчені бійці на передовій узяли за правило: взимку після переходу, особливо, коли доводиться швидко рухатися, намагаються переодягнутися або хоча б змінити шкарпетки з вологих на сухі.  

Раніше ми писали також, яким повинен бути наповнювач зимового одягу, щоб було тепло

Але для людини, яка чекає на зупинці або стоїть десь у черзі на вулиці, це не вихід. 

Тому, окрім порад не палити та з’їсти перед виходом на вулицю щось калорійне, є два варіанти, як запобігти переохолодженню.

Перший – не допустити вологу всередину, другий – штучно підігріти ноги. Відразу зауважимо, що всі вони не будуть «працювати» з вузьким взуттям – але ж ви знаєте, що зимове взуття треба купувати на розмір більший? 

Боремось із вологою 

Одягайте взимку тільки натуральні шкарпетки – з вовни або бавовни: ці матеріали, на відміну від синтетичних, не «парять» ноги, і вони довше залишаються сухими.

Якщо маєте тонку підошву – можна зробити устілки з фольги, але це дуже підступна річ: так, фольга віддзеркалює тепло ніг, але й «дихати» вони не можуть. Тому в такій устілці треба обов’язково зробити дірки – вони повинні буди діаметром не менше 5 мм.  

Найпростіший та найшвидший спосіб утеплити взуття та водночас «відвести» вологу – зробити паперові устілки: або з аркуша паперу А4, зігнувши його втричі, або взагалі з газети. Так, це одноразовий варіант, але й найдешевший та найпростіший. 

Непогано «працюють» і жіночі прокладки: ними достатньо просто обгорнути ногу.

Утеплення ніг: нестандартні способи

Так, зараз існують спеціальні грілки для ніг, термошкарпетки – але зупинимось на бюджетних варіантах. 

Суха гірчиця. Хоча це й не дуже практичний спосіб, але може вам допомогти. Просто насипте суху гірчицю у шкарпетки. Одну пару одягайте на босу ногу, а зверху – пару з гірчицею всередині.

Перцевий пластир. Наклейте його на тонку бавовняну шкарпетку, одягніть її на ногу, а зверху ще одну, але вже теплу шкарпетку.

Нагадуємо, що алкоголь не сприяє зігріванню. Навпаки, він провокує велику втрату тепла, викликаючи ілюзію зігрівання. До того ж у стані алкогольного сп’яніння важко помітити ознаки обмороження.

Перша допомога при обмороженні

Краще, звичайно, не допускати обмороження, але що робити, якщо це вже сталося? Перше, чого не варто робити – це намагатися розтирати змерзлі місця снігом або рукавицями. В результаті такого розтирання утворюються додаткові мікротравми, що тільки погіршує стан потерпілого. Замість цього необхідно якнайшвидше доставити потерпілого в медичний заклад або в тепле місце.

При обмороженні людину потрібно вкрити теплою ковдрою, дати багато теплого пиття. Поливати гарячою водою обморожені ділянки тіла категорично заборонено. Процес обігріву повинен проходити поступово і зсередини, оскільки швидке зовнішнє зігрівання, що йде з поверхні всередину, призводить до омертвіння тканин.

Можна дати потерпілому таблетку аспірину. Обморожену ділянку бажано укутати теплоізолюючою пов’язкою – це може бути бинт і вата, а зверху клейонка або поліетиленовий пакет. Таке обгортання зверху запобігатиме занадто швидкому відігріванню.

Автор:
Ірина Мнішек