Які продукти корисні для суглобів
Кальцій та фосфор
Ці мікроелементи роблять кістки міцнішими. А якщо кальцію не вистачає, кістки стають крихкішими, страждає і хрящова тканина. Традиційно кальцій потрібно шукати в молочних і молочнокислих продуктах (вживати їх потрібно щодня ): сметана, кисломолочний сир, твердий сир, непастеризоване молоко, сироватка, йогурт, молоко козяче. Також багато кальцію міститься у свіжих темно-зелених овочах, капусті, гірчиці, шпинаті. Найкращими джерелами органічного фосфору є риба жирних сортів і морепродукти, вони містять омега-3-6-9 жирні кислоти, які мають протизапальні властивості. До речі, оселедець краще купувати свіжоморожений або бочковий, а от готового філе, вже залитого маринадом, краще уникати. Також, якщо хтось не вживає рибу, ці омега-кислоти можна купувати додатково та приймати кожного дня.
Читайте також: Відкриваємо кав’ярню: п’ять факторів ризику на шляху до успіху
Вітамін D
Він потрібен, щоб кальцій краще засвоювався та не виводився швидко з організму. В яких продуктах його можна знайти? Це вершкове масло, рибна печінка, жовток курячого яйця. А ще не забувайте проводити багато часу на свіжому повітрі в сонячну погоду, адже сонце – найголовніше джерело цього вітаміну.
Читайте також Як позбутися лупи: рецепти домашніх масок для волосся
фото telegraf.com.ua
Вітамін С
Традиційні джерела цього вітаміну – шипшина, квашена капуста, червона та чорна смородина, цитрусові (лимон, апельсин, мандарин), є вітамін С і в зелені – кропі та петрушці.
Вітамін В5 (пантотенова кислота)
Цей вітамін покращує рухливість суглобів та зменшує біль. Він міститься у різних продуктах харчування: м’ясі, м’ясних субпродуктах, цільному зерні, зелених овочах, цвітній капусті, горіхах. До речі, будь-який комплекс вітамінів буде містити В5.
Селен
Селен запобігає запальним процесам у хрящових тканинах. Він міститься у горіхах, бобах, рибі (тріска, камбала, палтус, оселедець, скумбрія, лосось, корюшка, окунь, риба-меч, тунець), морепродуктах, печінці та злаках.