Cолодкі рецепти з чайної троянди
Крім чайної троянди, у кулінарії можна використовувати пелюстки напіврозпущених бутонів червоних троянд і шипшини, їх можна використовувати як окремо, так і змішувати між собою. Під час приготування варення з трояндових пелюсток треба враховувати, що червоні пелюстки трохи грубіші за пелюстки рожевого кольору, і тому під час приготування треба куштувати варення, пелюстки в ньому мають бути ніжними та м’якими.
Найкраще зрізати бутони троянди на світанку, коли квітки розкривають свій аромат у всій повноті, тоді варення відрізнятиметься особливим смаком і тонким ароматом. Трояндочки можна заготовляти кілька днів. Для цього потрібно укласти пелюстки в целофановий пакет, ретельно зав’язати і прибрати в холодильник. Коли потрібну кількість буде зібрано, відокремити пелюстки від чашолистків і зрізати в пелюсток нижню білу частину (щоб не було гіркоти).
Сироп з чайної троянди
фото pinterest.com
Знадобляться:
пелюстки чайної троянди – 500 г,
вода – 1 л,
лимонна кислота – 2 ст. л.,
цукор – 2,4 кг.
Такий сироп стане у пригоді для приготування напоїв і коктейлів, для ароматизації крему і просочення тортів, для подачі з морозивом, млинцями й оладками. Пелюстки перебрати, обрізати білу частину. У каструлі довести до кипіння 2 л води. Частину пелюсток помістити в сито, розташувавши його над гарячою водою. Полити пелюстки 2–3 черпаками окропу з каструлі й дати стекти воді. Викласти обварені пелюстки разом із залишками води в каструлю, посипати 2–3 ст. л. цукру і дрібкою лимонної кислоти. Добре пройтись дерев’яною лопаткою у вертикальному напрямку «вгору-вниз», розсікаючи пелюстки (щоб почав виділятися сік). Цим способом обробити всі пелюстки, потім накрити кришкою і відправити в холодильник на добу. Наступного дня пелюстки відтиснути, сік процідити в банку, накрити кришкою і відставити (можна поставити в холодильник). Віджаті пелюстки знову залити 500 мл води, додати дрібку лимонної кислоти і проварити 2 хвилини. Потім добре віджати пелюстки в нову банку, рідину накрити кришкою і відставити. Ще раз залити віджаті пелюстки 500 мл води, додати дрібку лимонної кислоти, довести до кипіння і варити 2 хвилини. Знову повторити процедуру: пелюстки віджати в банку, яку потім відставити. Має вийти три банки з трояндовим соком. Потім взяти дрібне сито й вилити через нього сік другого і третього віджиму, попередньо відмірявши його об’єм, у велику каструлю, в якій варитиметься сироп. Додати в рідину цукор: на 1 л — приблизно 1,2 кг цукру. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 5 хвилин, помішуючи сироп ложкою і збираючи піну — вона активно виділятиметься. Потім влити також через дрібне сито в каструлю сік першого віджиму і проварити ще 3–4 хвилини. Розлити гарячий сироп у стерилізовані банки, їх можна закатати відразу, а можна просто закрити капроновими кришками. Зберігати у прохолодному місці.
Варення з чайної троянди
фото povar.ru
Знадобляться:
пелюстки троянди – 500 г,
лимон – 1 шт.,
цукор – 1 кг,
вода – 1 л.
Пелюстки перебрати, викласти в емальовану глибоку каструлю або таз, засипати 500 г цукру й перетерти руками до появи вологи. Лимон помити, розрізати навпіл і видавити з половинок у перетерті пелюстки сік, перемішати. Дати постояти в теплому місці 3–4 години (протягом цього часу треба кілька разів перемішувати пелюстки). Потім приготувати сироп: налити в окрему каструлю 1 л води, додати туди 500 г цукру й довести до кипіння на середньому вогні. Залити пелюстки сиропом і поставити на вогонь, довести до кипіння, вимкнути й залишити на 12 годин. Затим знову поставити на вогонь, довести до кипіння і варити 15–20 хвилин на маленькому вогні, помішуючи. Після всього розлити варення по заздалегідь стерилізованих банках і закатати.
Швидка наливка з троянди
Знадобляться:
чайна троянда – 40 бутонів,
вода – 2 л,
горілка – 500 мл,
цукор – 700 г,
лимонна кислота – 1 ст. л.
Пелюстки обірвати і ретельно промити під проточною водою. У скляну ємність перекласти підготовлені пелюстки, додати лимонну кислоту й залити нагрітою до 70 градусів водою. Ретельно перемішати й дати настоятися 3 дні в темному місці при кімнатній температурі. Потім процідити через сито, додати в рідину цукор, довести до кипіння, помішуючи, щоб цукор повністю розчинився, і прибрати з вогню. Коли сироп охолоне, змішати його з горілкою і ретельно збовтати. Готову наливку процідити через фільтр і розлити у скляні пляшки, дати настоятися 3 дні. Зберігати у прохолодному місці.