Чому шовковицю називають «ліки від старості» та що з неї приготувати

19.06.2024 17:20 Корисно
Фото: pro-of.com.ua Фото: pro-of.com.ua

Дерево життя, воно ж морва, воно ж тутовник – все це про шовковицю. Так, про цю улюбленицю дітлахів і жах їх матерів – спробуй відіпрати потім одяг від плям. Багато хто не здогадується, що це поширене у нас дерево, яке росте по посадках, – справжній скарб вітамінів і мінералів. 

Відомо, що здавна шовковиця допомагала лікувати захворювання шлунка та кишківника, зміцнити кістки і серце, позбутися бронхолегеневих недуг і недокрів’я, підтримати здоров`я очей. 

Оскільки все це – проблеми, пов’язані з віком, ягоди шовковиці стали вважати ліками від старості, а саме дерево називали деревом життя. 

Сьогодні наука дослідила, що позитивний вплив шовковиці на шлунково-кишковий тракт пояснюється високим вмістом ніжної (так званої розчинної) клітковини, яка, по-перше, регулює роботу ШКТ, а по-друге, є «універсальним чистильником».

Кістково-м’язова та серцево-судинна системи вдячні ягодам шовковиці за високий вміст кальцію, калію, фосфору, магнію та цинку. Майже рекордний серед плодово-ягідних культур вміст заліза (1,9 мг у 100 г свіжих ягід) плюс присутність міді робить шовковицю чудовим засобом від анемії. Ну а велика кількість каротиноїдів, антиоксидантів і вітамінів покращує не тільки зір, а й імунну систему, пам’ять, витривалість і життєвий тонус загалом.

На жаль, ця ягода надзвичайно ніжна у свіжому вигляді й довго зберігатись не може, тому потрібно швиденько її переробити відразу після збирання. Її перетворюють на соки, джеми та особливий мед – точніше, згущений сироп, який має лікувальні властивості. 

Цілющий мед з білої шовковиці 

На смак варення дуже солодке, хоча й готується без цукру, тому називають його ще тутовим медом. 
Отже, з відібраних стиглих ягід відтискають сік. Для полегшення соковиділення можна попередньо до 10 кг ягід шовковиці додати 1 літр води й довести до кипіння.
Відтиснутий (а в ідеалі ще й відфільтрований) сік уварюють на повільному вогні, періодично помішуючи й знімаючи піну, так, щоб його обсяг зменшився в 3–3,5 раза. Про готовність варення свідчать великі бульбашки в центрі посуду. Зберігається шовковичний мед не гірше за натуральний, та й вживати його можна так само. До того ж лише чайна ложка цієї смакоти 3–5 разів на день допоможе швидко впоратися з кашлем та іншими симптомами застуди.

Варення із шовковиці двома способами

Спосіб 1. Плоди залити сиропом і витримати 3–4 години. Відкинути на сито або друшляк, а сироп уварити до температури кипіння. У готовий сироп занурити відкинуті плоди й варити на сильному вогні до готовності. На 1 кг ягід взяти 1,5 кг цукру для чорної та 1,2 кг – для білої шовковиці.

Спосіб 2. Шовковицю пересипати цукром і, витримавши 6–8 годин, проварити на слабкому вогні 5–8 хвилин. Після цього знову залишити на 5–6 годин. А потім знову проварити 5–10 хвилин. Так робити до повної готовності варення.
Насамкінець додати 2–3 г лимонної кислоти на 1 кг шовковиці.

Компот з шовковиці

Для приготування компоту підходять крупноплідні культурні сорти білої або чорної шовковиці з великим вмістом цукру. 

Свіжі здорові ягоди сортувати, вилучити сторонні домішки, зрізати ножицями половину плодоніжки. Старанно промити у друшляку або ситі до повного видалення бруду. Дати стекти воді.

Приготовлену шовковицю щільно скласти в банки й залити цукровим сиропом: білу – 20–30-відсоткової концентрації, чорну – 40–45-відсоткової.

Наповнені банки місткістю 0,5 л поставити в посуд для стерилізації з початковою температурою 40–50 °С, пастеризувати 20 хвилин за температури 85–90 °С або стерилізувати 10 хвилин за температури 100 °С.

На пів літрову банку йде близько 300 г плодів і 200 г сиропу.

Лікуємось шовковицею 

Настій стиглих ягід застосовують як потогінний засіб у разі застудних захворювань. 2 ст. л. подрібнених ягід залити склянкою окропу й настояти 4 години. Вживати по ¼ склянки чотири рази на день перед їдою.

Для приготування настою з листя шовковиці 10 г свіжого листя залити склянкою окропу й настояти 4 години. Випити впродовж дня за чотири рази (по чверті склянки, четвертий раз – перед сном).

Сік з ягід зарекомендував себе як один з найкращих засобів від кашлю. Пити його потрібно й при хронічних закрепах. А розведеним з водою (у співвідношенні 1:3) соком полоскати горло в разі запальних процесів.

Вичавки ягід, які залишилися після приготування соку, використовують для лікування діабету. Печуть з них, додаючи гречане борошно, хлібці, коржики, готують страви з квасолею. 

Раніше ми писали, як приготувати черешню на зиму без зайвих витрат

Спробуйте також приготувати холодні супи для спекотного літа.