Чому варто зараз збирати каштани

18.10.2023 18:20 Корисно
Фото: ukranews.com Фото: ukranews.com

А ви знаєте, що у вас під ногами – справжній скарб? Так, оці кругленькі коричневі глянцеві горішки каштанів, які ми буцаємо ногами на алейках восени. Бо їх можна використати для допомоги власному здоров’ю. А ще – на них можна заробляти.

Корисні властивості кінського каштана

Кінський каштан  багатий на біологічно активні сполуки, які мають потужний терапевтичний вплив. Біологічно активних речовин – глікозидів (сапонінів) та алкалоїдів, у плодах, квітах та насінні гіркокаштана (звичного для нас виду каштана) міститься найбільше. Ця рослина унікальна тим, що багата на есцин та глікозидескулін, яких немає більше в жодній культурі. Найбільша концентрація поживних речовин, як і годиться, – у насінні.

Корисні властивості каштана:

  • зменшення запальних процесів. Відвари та мазі на основі кінського каштана мають здатність зменшувати запалення та набряк. Це допомагає при лікуванні венозних захворювань, таких як варикозна вена;
  • покращення кровообігу. Кінський каштан містить речовини, які покращують мікроциркуляцію крові, що допомагає знизити важкість і біль в ногах, особливо при хронічній венозній недостатності;
  • антиоксидантні властивості. Вітаміни і флавоноїди, які містяться в кінському каштані, допомагають захищати клітини від впливу вільних радикалів та попереджають окислення тканин.

 Використання кінського каштана в народній медицині

Він має широкий спектр застосування у народній медицині. Більш того, каштан у наш час може стати справжньою «зіркою» аптек, адже кількість випадків тромбозів серед населення збільшується через поширення коронавірусної інфекції та вакцинацію від ковіду.

 Ось декілька способів, які використовуються для лікування та полегшення різних станів:

  • варикозні вени. Для полегшення симптомів варикозної вени рекомендується використовувати гелі та мазі на основі кінського каштана. Вони допомагають зменшити біль, набряк та важкість у ногах;
  • геморой. Застосування відварів з кори кінського каштана може допомогти зменшити запалення та свербіж геморойних вузлів;
  • судинна недостатність. Для покращення кровообігу при хронічній венозній недостатності можна приймати пероральні препарати на основі кінського каштана.

Відвар для полегшення симптомів варикозної хвороби

Варикозна хвороба – це стан, при якому вени розширюються та виходять на поверхню шкіри, що супроводжується болями та набряками. Відвар з плодів кінського каштана може допомогти зняти ці симптоми.

Знадобляться:

  • 10-15 плодів кінського каштана 
  • 500 мл води

Ретельно розгорніть плоди кінського каштана від зеленої оболонки, якщо вона є. Очистіть від коричневих шкірок та подрібніть їх на невеликі частинки. Варіть подрібнені плоди у воді протягом 10-15 хвилин. Зніміть з вогню та залиште настоюватися протягом 30 хвилин. Процідіть відвар та видаліть плоди.

Приймайте 1/4 чашки відвару тричі на день перед їдою. Продовжуйте курс прийому протягом 2-3 тижнів.

Відвар для зміцнення судин та серця

Плоди кінського каштана містять флавоноїди, які можуть допомогти покращити стан судин і підтримувати здоров'я серця.

Знадобляться:

  • 20 грамів сухих плодів кінського каштана без шкірок
  • 500 мл води

Очистіть сушені плоди від шкірки та подрібніть на невеличкі частинки. Варіть подрібнені плоди у воді протягом 15-20 хвилин.

Зніміть з вогню та залиште настоюватися протягом 20-30 хвилин при кімнатній температурі.

Процідіть відвар і викиньте плоди.

Приймайте по 1/2 чашки відвару два рази на день перед їдою протягом 3-4 тижнів.

Сироп для підтримки кровообігу

Сироп на основі плодів кінського каштана може бути корисним для підтримки нормального кровообігу.

Знадобляться:

  • 20 грамів сушених плодів кінського каштана
  • 200 мл води
  • 100 грамів меду

Підготуйте настій плодів кінського каштана, як у попередніх рецептах.

Додайте мед до готового настою та добре змішайте.

Приймайте по 1 чайній ложці сиропу двічі на день перед їдою.

Увага! При використанні будь-якого рецепта суворо дотримуйтесь рецептури. Діяти за принципом «чим більше – тим краще» не варто, адже будь-які ліки при збільшенні дози можуть стати отрутою. 

Попри багато корисних властивостей кінського каштана, важливо пам'ятати, що перед використанням народних засобів краще звернутися до лікаря. Деякі можливі побічні ефекти та обмеження використання включають:

  • алергічні реакції,
  • взаємодію з деякими медикаментами,
  • не рекомендується вагітним жінкам і матерям, що годують.

Як заробити на кінському каштані

 Плоди кінського каштана активно використовуються в фармакології, у тому числі для виготовлення популярних венотоніків. У 2018 році в Києві стартував збір каштанів, який для школярів перетворився на спосіб заробити кишенькові гроші: кілограм приймали за 2 гривні у 50 організованих пунктах. Усього кияни зібрали тоді 45 тонн плодів.

В інших містах, у тому числі на Харківщині, каштани збирали через віртуальні приймальні пункти по ціні 1,5-3 гривні за кілограм. Але зазвичай скупників каштанів цікавлять великі обсяги – від 200 кілограмів. 

Зараз в Інтернеті можна знайти пропозиції про купівлю каштанів у Харківській області оптом та уроздріб. 

 Раніше ми писали, як зробити компост з падалиці.

Також ми писали про правила викопування та зберігання на зиму моркви

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор:
Ірина Мнішек