Добре погуляли – але перебрали: як подолати похмілля
Різдво, Новий рік... як тут втриматись від кухля або навіть пляшки, – каже багато хто, тримаючись зранку після веселих свят за голову та й не тільки. Сухість у роті, нудота, важкість у шлунку та в районі печінки – все це змушує шукати дієвих засобів тут і зараз.
Насправді, щоб ліквідувати наслідки надмірної пиятики, доведеться докладати певних зусиль ще доволі тривалий час.
Алкоголь – сечогінне (любителі пива знають це якнайкраще), тому організм зневоднюється. Натомість спиртне «збагачує» організм усілякими шкідливими речовинами, звідси й інтоксикація, іноді до отруєння. Тож нам потрібно відновити водний баланс і вивести токсини.
При цьому лікувати за народною традицією подібне подібним – не вихід. Нова доза алкоголю не виведе токсини й не допоможе очистити організм після застілля, вона лише спрацює як знеболювальне (та й то тимчасове) і створить ілюзію поліпшення самопочуття. Водночас організм отримає додаткову кількість токсинів і ще більше зневодниться.
Якщо ваш організм має непереборне бажання зранку знову випити чогось міцного – будьте уважні: багато хто з лікарів-наркологів розцінює це як ознаку алкоголізму.
Не будемо вдаватися до екстравагантних способів на кшталт стародавніх римлян, які на ранок після пиятик брали равликів, розчавлювали їх і натирали отриманою масою свій лоб – начебто це знімало головний біль як рукою; або ж ірландців, які закопували людину, що страждала на похмілля, на березі річки по шию в пісок. Вдамося до більш реальних і раціональних способів.
Полегшити сильний головний біль допоможе холодний компрес (його слід прикласти до голови). Можна також пожувати вербову кору – вона продається в аптеках.
Ще один аптечний засіб – активоване вугілля, що допоможе впоратися з інтоксикацією організму внаслідок надмірного вживання алкоголю. Вугілля слід подрібнити (брати по одній таблетці на кожні 10 кг ваги), розчинити в склянці води й випити суміш.
Що пити, щоб «покращало»
Загальновизнаним засобом від похмілля, який швидко дає полегшення, є огірковий або капустяний розсіл (не маринад!). Але варто пам’ятати, що він абсолютно не сприяє активному виведенню оцтового альдегіду.
Щоб токсичні речовини швидше вийшли з організму, необхідно випити не менше двох літрів рідини. Найпростіші ліки проти похмілля – це вода, хоча б спочатку, – мінеральна, але не газована. Можна додати у воду сік лимона, апельсина або лайма, це допоможе втамувати нудоту.
Серед визнаних рятівників страждальців від алкоголю – томатний сік, який допомагає швидше згоріти алкоголю й токсинам і очистити від них організм. А якщо додати у склянку соку кілька крапель гострого соусу «Табаско», ці процеси тільки прискоряться.
Вивести токсини допомагають ромашковий і зелений чай, молоко з медом, кисляк.
Якщо дуже болить голова, то можна заварити чай з розторопші плямистої, кульбаби, розмарину, м’яти перцевої. Останню краще приготувати у вигляді настою: 1 ст. л. трави залити 0,5 л окропу й залишити на 30 хвилин. Якщо дуже болить голова й загальний стан здоров’я аж ніякий, потрібно приймати по пів склянки настою через кожні 30 хвилин.
Можна випити солодкий чай з медом і лимоном, гарячий курячий бульйон (тільки натуральний, а не з кубиків!). Кисломолочні продукти (кефір і ряжанка) теж поліпшать самопочуття.
Їжа, яка допоможе при похміллі
Якщо організм не пручається проти такої наруги, то можна й поїсти. Приміром, дуже дієвим засобом при похміллі є курячий суп. Тарілка такого супу відновить вміст солі й рідини, дасть необхідний заряд енергії. Хорошим засобом допомоги буде наш рідний борщ.
Уранці після гуляння варто приготувати фрукти або овочевий салат. Добре, якщо в меню будуть банани, ківі та шпинат – у цих продуктах є калій. А якщо змішати ці фрукти з йогуртом, вийде антипохмільний смузі.
Не зайвими будуть і сирі курячі яйця – вірні друзі тих, хто переборщив з алкоголем. Зазвичай їх випивають уранці натщесерце, коли ознаки алкогольної інтоксикації вже в наявності.
Але варто пам'ятати: універсальної панацеї від похмілля не існує. Результати різних досліджень часто суперечать одне одному й ведуть до абсолютно протилежних висновків. Тому єдиний перевірений і надійний засіб від похмілля – це утримання від надмірного споживання спиртних напоїв напередодні.
Досвід закордоння
У Голландії «лікуються» пивом, при цьому віддають перевагу холодним лагерам, якими славиться країна.
У Німеччині є така страва – рольмопси (рулетики з оселедця з маринованими овочами), вона має і другу, дуже промовисту, назву – «сніданок після пиятики».
У Норвегії найпопулярніший засіб для боротьби з похміллям неймовірно простий, але чомусь не надто відомий – просто випити велику кружку жирних вершків.
Турків рятує від похмілля кокореч – визнаний король вуличної кухні. Це смажені на рожні баранячі тельбухи (серце, легені, нирки тощо), переважно молочного ягняти, перетягнуті кишкою. Готовий продукт дрібно рубають із зеленим перцем, чебрецем і помідорами, рясно посипають червоним перцем і кладуть у теплий хрусткий корж.
У США сирий жовток заливають томатним соком і ще додають вустерський соус, соус «Табаско», сіль і перець – як у класичний коктейль «Кривава Мері». Випити треба одним махом.
Французький варіант «антипохмілина» вишуканий – дюжина устриць. Допомагає і більш буденний – цибулевий суп. А в особливо важких випадках готують коктейль з оригінальною назвою «Прочищення свина». Склад: сік лимона + рівні частини білого вина і газованої води, щоб у результаті вийшла повна склянка.
Англійці підійшли до справи серйозно. У 2009-му вчені університету Ньюкасла дійшли висновку, що найкращий засіб проти похмільного синдрому – сандвіч з беконом: у салі багато амінокислот, а хліб і кетчуп забезпечують ослаблений організм необхідними вуглеводами.
А от як мінімум у 10 країнах по всьому світу, від Східної Європи до Латинської Америки, рекомендують «поправляти здоров’я» жирним і гострим м’ясним супом.
Раніше ми писали також про рецепти вінегретів.
Також ми писали також про користь мандаринових шкірок
Читайте також:
Як правильно сушити зимове взуття: поради та рекомендації