Домашнє вино «Смородиновий мікс»
Знадобляться (на 3-літрову банку):
смородина (суміш чорної смородини і червоної порічки) – 7 склянок,
цукор – 3,5 склянки,
родзинки – 1 жменя,
вода – 2,5 склянки.
У трилітрову банку насипати немиту (це головна умова) смородину та порічку, додати жменю немитих родзинок. Воду нагріти, розчинити в ній цукор і влити отриманий сироп у банку. У поліетиленовій кришці зробити кілька отворів товстою голкою (15–20), закрити банку й поставити на сонячну сторону на веранду або будь-яке інше придатне місце. Як тільки почнеться процес бродіння, ягоди піднімуться вгору. Залишити на місяць або більше, якщо стане прохолодніше, банку прибрати у приміщення. Коли бродіння майже закінчиться і ягоди опустяться на дно, процідити рідину, а самі ягоди відтиснути ложкою. Рідину знову вилити в банку й додати 100 г горілки, щоб завершити процес бродіння. Знову накрити кришками (цього разу цілими, або ж можна використовувати ті самі кришки, тільки під них підкласти плівку) і поставити в темне місце відстоюватися ще на 3–4 тижні. За цей час осад опуститься на дно. Готове вино розлити в невеликі пляшки та зберігати у прохолодному місці.
Спробуйте також: Консервація з абрикосів: варення «П’ятихвилинка» та джем