Домашнє вино з чорної смородини
Знадобляться (на 3-літрову банку):
чорна смородина – кількість за потребою
малина для бродіння – 1 склянка
цукор – 300 г.
Смородини для вина потрібно взяти стільки, щоб трилітрова банка була заповненою на 2/3 свого об’єму. Чисту, суху смородину ретельно розім’яти (руками або дерев’яною ступкою), щоб виділився сік. У банку покласти цукор, малину (вона потрібна для кращого бродіння) і сік смородини разом з розім’ятими ягодами. Накрити поліетиленовою кришкою з трубочкою діаметром у 3–4 мм, трубочку опустити в будь-яку посудину з водою (щоб у банку не потрапляло повітря), можна також використовувати рукавичку з дірочкою в пальці. Поставити банку в тепле місце (температура 20–22 °С) на місяць. Коли припиниться виділення бульбашок, зняти кришку, всипати ще 100 цукру, розмішати, знову закрити кришкою, опустити газовідвідну трубочку у воду й залишити бродити ще на деякий час. Коли бродіння закінчиться, процідити вміст банки через подвійний шар марлі, ягідну масу ретельно віджати. Проціджене готове вино налити у скляні пляшки і зберігати у прохолодному місці. Для тривалішого зберігання в кінці, після проціджування, можна додати 0,5 склянки горілки (на банку у 3 л).
Спробуйте також: Рецепт аджики з чорної смородини «Відразу до столу»