Гід у світі прянощів: які годяться для прісного та солоного тіста
Деякі з цих прянощів додають і в солодке тісто — гвоздику, кардамон, корицю, мускатний горіх тощо. Про них ми розповідали у статті Гід у світі прянощів: які годяться для солодкого тіста.
Але є і такі, що використовуються суто для несолодкого тіста. От про них і розповімо далі.
Аніс
Фото: 869.su
Це сушені насіння рослини сімейства зонтичних, що росте в Середземномор’ї. Спеція має солодкувато-терпкий, освіжаючий смак і пряний аромат. Додають у тісто, з якого печуть хліб, коржі, бісквіти.
Гірчиця
Фото: pripravim.by
Гірчичну олію або порошок додають у тісто для отримання хліба з трохи солодкуватим пікантнім присмаком.
Кмин
Фото: xcook.info
Насінини кмину багаті на ефірні олії. Для хліба може використовуватися як у молотому, так і в цілісному вигляді. Кмин або додають просто в тісто, або посипають ними поверхню виробів перед випіканням. Особливо добре ця спеція поєднується з житнім хлібом. Кмин надає випічці яскраво виражений пряний аромат, насінини мають гострий гіркий смак.
Коріандр
Фото: polzaotvrachey.com
Використовується зазвичай так само, як і кмин. Часто ці спеції беруть у суміші. Оскільки і кмин, і коріандр мають дуже насичений специфічний запах, використовувати їх потрібно вкрай помірно. Зазвичай на стандартний буханець достатньо всього 1 ст. л. їх суміші.
Кунжут
Фото: telegraf.com.ua
У кулінарії використовують насіння кунжутної рослини. Ним можна посипати хліб, булочки і дріжджову плетінку перед випіканням або змішати насінини з тістом. Кунжут надає стравам пряного, типово горіхового присмаку.
Насіння льону
Фото: cosmo.com.ua
Маленьке й коричневе, його використовують для випікання хліба та пікантних кондитерських виробів.
Насіння соняшнику
Фото: smak.ua
Це чи не найпопулярніше насіння при випіканні хліба. Його можна вмішати цілим у тісто після вистоювання або посипати ними хліб і булочки. Насіння соняшнику робить випічку хрусткою.
Перець
Фото: detstrana.ru
Це одна з найстаріших і найпопулярніших прянощів. Різні його види використовують для випікання пікантних пирогів, перевагу віддають білому перцю з його м’яким ароматом. А от духмяний перець надасть випічці зайвої пекучості, тому його слід брати зовсім трохи.
Фенхель
Фото: shoppremium.com.ua
Дуже схожий на кмин. Його використовують для випікання хліба та пікантних пирогів.