Готуємо до Святвечора: три рецепти смачної куті

16.12.2024 17:20 Корисно
Кутя - традиційна страва на Святвечір/Фото: molbuk.ua Кутя - традиційна страва на Святвечір/Фото: molbuk.ua

За традицією на стіл до святвечора господині ставлять на стіл 12 страв. Набір цих страв різний у різних регіонах України, але обов’язково на столі стоять кутя та узвар. 

Дві ці страви мають своє особливе значення, свою особливу символіку: кутя є символом достатку та єдності із землею,  узвар – символізує здоров’я та довголіття. 
 
Традиційно кутю готують із зерен, які є типовими  для українських ланів.   Втім, останніми роками з’явилися рецепти куті з круп іноземного походження. З нашими рецептами у вас є шанс не лише приготувати смачну кутю, а й використати запаси гуманітарки. 
Але смачною ваша кутя не буде, якщо не додати до неї меду, маку, горіхів, цукатів, родзинок або інших сухофруктів. Заливати кутю треба узваром. 

Кутя традиційна

Знадобляться: 

  • пшениця – 1 ст.;
  • сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи)  – 150 г;
  • родзинки – 100 г;
  • мак – 100 г;
  • горіхи волоські – 100 г;
  • мед – 3 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л.

Пшеницю переберіть і промийте, а також замочіть на кілька годин, якщо вона нешліфована. Відварити на слабкому вогні до готовності (1,5–2 години). Шліфована пшениця вариться 20–30 хвилин і не потребує замочування.

Сухофрукти промийте та покладіть у каструлю з 2 літрами води. Поставте на вогонь і варіть узвар 10–15 хвилин після закипання.

Мак промийте, залийте окропом і залиште на 30 хвилин під кришкою. З розпареного маку злийте воду й перетріть зерна у ступці. Родзинки залийте окропом на 15 хвилин, а горіхи подрібніть.

У велику миску викладіть варену пшеницю і заправте медом, родзинками, горіхами та сухофруктами з узвару. Залийте самим узваром і подавайте до столу.

Кутя з рису з апельсиновим соком

Знадобляться: 

  • рис – 1 ст.;
    сік апельсиновий – 2,5 ст.;
  • родзинки – 100 г;
  • курага – 100 г;
  • фундук – 100 г;
  • мигдаль – 100 г;
  • чорнослив – 3 шт.;
  • мед – 1,5 ст. л.

Рис добре промити до прозорої води, пересипати в каструлю, в якій буде варитися. Залити апельсиновим соком. Перемішати, поставити на вогонь і варити до готовності.

Фундук і мигдаль підсмажити на сухій сковороді або в мікрохвильовій печі. Потім нарубати їх невеликими шматочками. Пересипати все в тарілку.

Курагу та чорнослив дрібно нарізати дрібними.

У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед і добре перемішати.

Різдвяна кутя з булгуру

Знадобляться: 

  • булгур – 0,5 ст.;
  • вода – 1,5 ст.;
  • мед – 2 ст. л. (або на смак);
  • волоські горіхи – 50 г;
  • мак – 30 г;
  • родзинки – 50 г.

Промиту крупу помістити в сотейник або невелику каструлю й залити чистою водою. Поставити на вогонь і довести до кипіння.

Варити булгур до готовності на слабкому вогні близько 15 хвилин – рідина повинна повністю випаруватися, а зерна – розбухнути і стати м’якими. Зняти сотейник з вогню та дати трохи охолонути.

Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити, а родзинки розкласти на кухонному рушнику, щоб вони добре просохли.

Мак також залити окропом і залишити на 30 хвилин, накривши кришкою. Потім відкинути на сито, подрібнити блендером до появи макового молочка.

Волоські горіхи підсушити на сухій сковороді або в духовці, потім дрібно порубати.

У теплий булгур додати мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішати – і різдвяна кутя з булгура готова.

Раніше ми писали про традіції зустрічи Святвечора та Різдва

Читайте також, як приготувати різдвяні імбирні пряники «Ялинкові»