Готуємо до Святвечора: три рецепти смачної куті
За традицією на стіл до святвечора господині ставлять на стіл 12 страв. Набір цих страв різний у різних регіонах України, але обов’язково на столі стоять кутя та узвар.
Дві ці страви мають своє особливе значення, свою особливу символіку: кутя є символом достатку та єдності із землею, узвар – символізує здоров’я та довголіття.
Традиційно кутю готують із зерен, які є типовими для українських ланів. Втім, останніми роками з’явилися рецепти куті з круп іноземного походження. З нашими рецептами у вас є шанс не лише приготувати смачну кутю, а й використати запаси гуманітарки.
Але смачною ваша кутя не буде, якщо не додати до неї меду, маку, горіхів, цукатів, родзинок або інших сухофруктів. Заливати кутю треба узваром.
Кутя традиційна
Знадобляться:
- пшениця – 1 ст.;
- сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи) – 150 г;
- родзинки – 100 г;
- мак – 100 г;
- горіхи волоські – 100 г;
- мед – 3 ст. л.;
- цукор – 2 ст. л.
Пшеницю переберіть і промийте, а також замочіть на кілька годин, якщо вона нешліфована. Відварити на слабкому вогні до готовності (1,5–2 години). Шліфована пшениця вариться 20–30 хвилин і не потребує замочування.
Сухофрукти промийте та покладіть у каструлю з 2 літрами води. Поставте на вогонь і варіть узвар 10–15 хвилин після закипання.
Мак промийте, залийте окропом і залиште на 30 хвилин під кришкою. З розпареного маку злийте воду й перетріть зерна у ступці. Родзинки залийте окропом на 15 хвилин, а горіхи подрібніть.
У велику миску викладіть варену пшеницю і заправте медом, родзинками, горіхами та сухофруктами з узвару. Залийте самим узваром і подавайте до столу.
Кутя з рису з апельсиновим соком
Знадобляться:
- рис – 1 ст.;
сік апельсиновий – 2,5 ст.; - родзинки – 100 г;
- курага – 100 г;
- фундук – 100 г;
- мигдаль – 100 г;
- чорнослив – 3 шт.;
- мед – 1,5 ст. л.
Рис добре промити до прозорої води, пересипати в каструлю, в якій буде варитися. Залити апельсиновим соком. Перемішати, поставити на вогонь і варити до готовності.
Фундук і мигдаль підсмажити на сухій сковороді або в мікрохвильовій печі. Потім нарубати їх невеликими шматочками. Пересипати все в тарілку.
Курагу та чорнослив дрібно нарізати дрібними.
У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед і добре перемішати.
Різдвяна кутя з булгуру
Знадобляться:
- булгур – 0,5 ст.;
- вода – 1,5 ст.;
- мед – 2 ст. л. (або на смак);
- волоські горіхи – 50 г;
- мак – 30 г;
- родзинки – 50 г.
Промиту крупу помістити в сотейник або невелику каструлю й залити чистою водою. Поставити на вогонь і довести до кипіння.
Варити булгур до готовності на слабкому вогні близько 15 хвилин – рідина повинна повністю випаруватися, а зерна – розбухнути і стати м’якими. Зняти сотейник з вогню та дати трохи охолонути.
Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити, а родзинки розкласти на кухонному рушнику, щоб вони добре просохли.
Мак також залити окропом і залишити на 30 хвилин, накривши кришкою. Потім відкинути на сито, подрібнити блендером до появи макового молочка.
Волоські горіхи підсушити на сухій сковороді або в духовці, потім дрібно порубати.
У теплий булгур додати мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішати – і різдвяна кутя з булгура готова.
Раніше ми писали про традіції зустрічи Святвечора та Різдва
Читайте також, як приготувати різдвяні імбирні пряники «Ялинкові»
Читайте також:
Різдвяна шопка: подарунок власноруч за пів години