Готуємо смачні соуси зі смородини

20.07.2019 08:00 Корисно
фото shkolavkusa.ru фото shkolavkusa.ru
Соуси зі смородини можна готувати до якоїсь конкретної страви, а можна й закрити на зиму. І навіть у холодильнику соус зі смородини може простояти досить довго.

Для приготування соусу годиться будь-яка смородина – і свіжа, і заморожена. З чорної смородини вийде фіолетовий ароматний соус із більш вираженим солодким присмаком, який можна регулювати, додаючи сіль, перець і оцет. З червоної порічки виходить яскравий червоний соус, швидше кислий, ніж солодкуватий, він більш підійде до м’яса. Біла порічка дає терпкість, такий соус припаде до смаку любителям гострих відчуттів.

Соус із червоного вина та чорної смородини


фото vpuzo.com

Знадобляться:
чорна смородина – 1 склянка,
вершкове масло – 50 г,
вода – 0,5 склянки,
сухе червоне вино – 0,5 склянки,
сіль – 1 ч. л.,
цукор – 1 ст. л.,
чорний мелений перець – за смаком.

На сковороді розтопити вершкове масло, додати сіль і цукор, тим часом помити смородину та висушити її. Коли суміш на сковороді закипить, влити вино і викласти смородину, томити на вогні соус потрібно п’ять хвилин і за бажанням додати перець. А для любителів більш пікантного смаку можна покласти сушену м’яту і гвоздику. Зняти з вогню, трохи охолодити й перетерти соус через сито чи змолоти у блендері. Такий соус чудово поєднується з телятиною, яловичиною і свининою – як з холодною, так і з гарячою. Соусом можна полити нарізаний м’ясний рулет.

Соус із чорної смородини з часником


фото smak.ua

Знадобляться:
чорна смородина – 1 склянка,
часник – 1 голівка,
зелень – 1 пучок,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Часник очистити, зелень і смородину помити і трохи просушити, скласти всі компоненти в блендер і подрібнити. Додати спеції, попробувати на смак, якщо смородина занадто кисла – додати дрібку цукру. Щоб зробити соус більш густим, можна його проварити 10 хвилин, але можна подавати і в сирому вигляді, щоб зберегти більшість вітамінів. Цей варіант буде чудовою підливою до відвареного м’яса або печеного рулету.

Соус із червоної порічки до м’яса


фото izyskon.com

Знадобляться:
червона порічка – 1 кг,
оцет (9 %) – 0,5 склянки,
часник – 1 середня голівка,
гвоздика – 2 ч. л.,
кориця – 2 ч. л.,
цукор – 0,5 кг,
сіль – 1 ст. л.,
чорний мелений перець – 1 ч. л.,
духмяний перець горошком – 1 ч. л.

Пропорції можна змінювати і готувати соус за своїм смаком за бажанням. Червону порічку потрібно очистити від гілочок і доб­ре промити проточною водою. Щоб при приготуванні соусу ягоди дали якомога більше соку, їх потрібно поставити в мікрохвильову піч на середню потужність на 1–2 хвилини. Потім порічку перетерти через сито, щоб отримати ягідний сік. Каструлю із соком поставити на середній вогонь, довести до кипіння і всипати цукор. Маса почне гуснути, тому її потрібно постійно помішувати. Тепер можна додати оцет, прянощі і подрібнений часник. Варити соус на маленькому вогні близько 5–10 хвилин, але не довше, інакше він втратить свою вітамінну цінність і насичений червоний колір. Соус готовий до вживання. Він може бути допов­ненням до запеченого чи смаженого м’яса, шашлику, а також птиці (курки, індички, качки). Соус також стане чудовою основою маринаду для м’яса перед запіканням.

Автор:
Олеся Скачко